zpět

Komplikace pro boj s inflací? Pohonné hmoty v ČR zdražují a vyhlídky nejsou ideální

9.8.2023

Boj s vysokou inflací v České republice se může v dalších měsících zkomplikovat. Důvodem jsou zdražující pohonné hmoty i plány německé vlády na skokové zdražení mýtného pro nákladní automobily. Přepravcům se tím mohou citelně zvýšit náklady, které se budou nejspíš snažit přenést právě na spotřebitele prostřednictvím vyšších cen zboží v obchodech.

Německo jako jeden z nejvýznamnějších obchodních partnerů České republiky chce razantně zvýšit cenu mýtného pro nákladní vozy s ohledem na vypouštěné emise oxidu uhličitého do ovzduší. V současné chvíli v německém mýtném tato ekologická složka zakomponována vůbec není. Odhaduje se, že mýtné by se v Německu mohlo zdražit v rozmezí od 22 do 100 %.

Podle plánů německé vlády a tamních úředníků se výsledná cena mýtného bude odvíjet od emisní normy. Čím starší, tím vyšší mýtné budou muset dopravci odvádět. Je ale potřeba uvést, že německý vládní návrh bude muset ještě projít náročným legislativním procesem a může tak doznat ještě velkých změn.

Německá vláda si od návrhu slibuje, že tamním veřejným rozpočtům přinese tento krok v letech 2024 až 2028 zhruba 26,6 miliardy euro, což je v přepočtu zhruba 645 miliardy korun. Vládní činitelé v Německu také uvedli, že tímto krokem chtějí na dopravce zvýšit nátlak, aby rychleji obměňovali svůj zastaralý vozový park a tvrdí, že zhruba třetinu všech emisí oxidu uhličitého v Německu vytváří právě nákladní doprava. Tím tento návrh také často obhajují.

Situaci nenahrává ani postupné zdražování ropy na trzích. Momentálně totiž cena této komodity atakuje maxima letošního roku. Severomořská ropa Brent se obchoduje asi za 86,8 dolaru za barel. Pro nižší cenu ropy na trzích zároveň nenahrávají poměrně nízké zásoby ropy ve Spojených státech ani globální snížení dodávek. Trhy čekají, že Saúdská Arábie bude pokračovat v dobrovolném snižování produkce ropy o jeden milion barelů denně minimálně o další měsíc, a tedy do konce letošního září.

S ohledem na možný vývoj světové ekonomiky i přístup mnoha centrálních bank ve světě k úrokovým sazbám by mohla cena ropy růst i nadále. Dost záležet bude i na tom, jak se ekonomiky největších spotřebitelů ropy na světě (hlavně Spojených států a Číny) budou v dalších měsících hospodářsky vyvíjet.

V České republice v současné chvíli cena nafty na čerpacích stanicích zdražuje i kvůli opětovnému navýšení spotřební daně na naftu. Ta se od počátku srpna zvýšila o 1,50 koruny a ve spojitosti s odváděnou DPH tak většina čerpacích stanic v České republice navýšila ceny nafty na svých stojanech zhruba o 1,80 koruny. O více než dvacet procent za poslední měsíc zdražila i velkoobchodně prodávaná paliva na burze v Rotterdamu.

V tomto ohledu je potřeba zmínit i roli postupně oslabující české koruny. Trhy čekají, že Česká národní banka by mohla v dohledné době začít snižovat své úrokové sazby, což by mohlo cenu pohonných hmot na českých čerpacích stanicích taktéž prodražovat a následně inflaci nadále nebezpečně přiživovat.