zpět

Kam vystoupala červnová míra inflace?

13.7.2022

Dolar proti euru posílil na úroveň parity. Dopoledne dorazí výsledek domácí červnové inflace. Maďarská centrální banka opět razantně zvýšila sazby. Růst německé inflace dle očekávání zpomalil.

Koruna v úterý ještě rozšířila své pondělní zisky a z ranní hodnoty 24,68 EURCZK zpevnila na večerních 24,43 EURCZK. Byť ČNB nic oficiálně neoznámila, máme za to, že za posílením koruny stojí aktivita naší centrální banky na devizovém trhu. V rámci regionu střední Evropy zůstala koruna s takto výraznými intradenními zisky osamocena. Včerejší dopolední ztráty maďarského forintu dokázala smazat tamní centrální banka MNB svým silným utažením měnové politiky. MNB sice sazbu zvýšila od loňského června již 13x, ale včerejší zvýšení o 200 bb. na 9,75 % udělalo z forintu nejvýše úročenou měnu celé Evropské unie. Za kroky MNB vidíme i snahu o zpevnění forintu, protože ten letos proti euru odepsal více než 10 % a slabý forint ještě prohlubuje tamní inflaci. Polský zlotý včera proti euru výkyvově oslabil na 4,85 EURPLN a proti společné evropské měně byl nejslabší za poslední 4 měsíce. Odpolední zisky koruny znamenaly, že zlotý se dal včera pořídit za historicky nejnižší cenu, protože za 5,07 PLNCZK se zlotý ještě nikdy nakoupit nedal.

Americký dolar se včera krátkodobě podíval, poprvé od roku 2002, na úroveň parity s eurem. Proti koruně dolar dopoledne ještě mírně rozšířil předešlé zisky, aby se v poledne obchodoval za 24,60 USDCZK. Odpoledne se situace otočila, dolar proti euru oslabil na 1,006 EURUSD a obecně zpevňující koruna nakonec obchodování zakončila na 24,30 USDCZK. Od dolaru ale očekáváme, po případné menší korekci, opětovně posílení a další atak velmi silné psychologické hranice parity.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z pohledu koruny je událostí dne i týdne dopolední zveřejnění červnové spotřebitelské inflace z České republiky. Očekává se další zrychlení zvyšování cenové hladiny, když se počítá s růstem červnových cen min. o 17 %. S výjimkou polské průmyslové produkce se dnes žádných dalších kurzotvorných dat ze střední Evropy nedočkáme.

Očekávané finanční události v Evropě

Ve velké pozornosti byl hned v 8:00 zveřejněný výsledek německé inflace (CPI) za červen v meziročním vyjádření. Očekával se pokles růstu na 7,6 % z květnového výsledku 7,9 % a tentokrát k žádnému překvapení nedošlo. Během dopoledne dorazí stejný makroekonomický ukazatel také z Francie či Španělska a za celou eurozónu bude zveřejněn výsledek květnové průmyslové produkce. Větší množství dat za květen bude dnes zveřejněno ve Velké Británii, když se dočkáme průmyslové produkce, obchodní bilance a HDP.

Očekávané finanční události ve světě

Událostí celého týdne je dnes večer zveřejněný výsledek červnové spotřebitelské inflace z USA. Zvýšení základní dolarové sazby o 75 bb. na dalším zasedání ECB je již teď v zásadě jisté. V případě potvrzení zrychlení meziročního růstu spotřebitelských cen na 8,8 % může dolar získat další impuls k dalšímu „útoku“ na paritu.