zpět

Jižní Korea a USA budou vytvářet budoucnost kryptoměn: Zlatá příležitost, nebo regulační boj?

27.2.2024

V květnu 2024 bude finanční svět svědkem klíčového okamžiku, kdy se americká Komise pro cenné papíry (SEC) a jihokorejský Úřad pro finanční dohled (FSS) sejdou, aby projednaly rostoucí oblast digitálních aktiv a nezbytnou potřebu regulace. Toto setkání nemůže být vzhledem ke globálnímu nárůstu zájmu o kryptoměny, NFT (Non-Fungible Tokens) a nespočet virtuálních aktiv načasovanější.

Klasifikace NFT jako virtuálních aktiv

Jádrem diskuse je otázka, zda by NFT měly být v rámci Jižní Koreje oficiálně považovány za virtuální aktiva. Tyto singulární digitální tokeny označují vlastnictví různých entit, jako jsou umělecká díla, hudba nebo herní předměty. Navzdory jejich jedinečnosti je současný jihokorejský regulační rámec nedokáže přehledně zařadit mezi virtuální aktiva vedle kryptoměn, což přičítá jejich relativní novosti a nižšímu rozšíření v transakcích.

Zatímco odborníci na poli zdůrazňují benevolentní přístup a trvají na tom, že NFT přinášejí minimální rizika díky své novátorské povaze, regulátorské orgány stále vyjadřují obavy ohledně spekulativních bublin a prudkých vzestupů cen, podobných těm, které jsou spojeny s nedávným šílenstvím kolem kryptoměn. Pokud by NFT byly oficiálně uznány jako virtuální aktiva, mohlo by to vést k přijetí sady přísných licencí a mandátů pro FSS a další korejské dozorčí orgány. Klíčové je nalézt správnou rovnováhu, protože příliš restriktivní regulace by mohla potlačit růst a inovace.

Umožnění místního přístupu ke spotovým bitcoinovým ETF

Další kritický bod se soustředí na současný zákaz jihokorejských finančních institucí nabízet spotové burzovně obchodované fondy (ETF) na Bitcoin. Místní prostředí zakazuje obchodování se spotovými bitcoinovými ETF a omezuje domácí subjekty v zapojení do offshorové produktů. Stále více se však zvyšuje tlak na uvolnění těchto investičních cest pro korejské investory.

S blížícími se volbami nabývají na síle návrhy na povolení domácích spotových Bitcoin ETF, které slibují rozšíření expozice retailových investorů vůči kryptoměnám. Přesto jsou úřady opatrné a obávají se možných rizik praní špinavých peněz a spekulativního chování nezkušených hráčů. Přehodnocení jihokorejské vyhlášky o prosazování virtuálních aktiv by mohlo přinést tolik potřebné vyjasnění této naléhavé otázky.

Utváření globálních krypto standardů

Nadcházející dialog odráží celosvětový boj o zkrocení explozivního růstu virtuálních aktiv. Vytvoření předpisů, které ochrání spotřebitele, aniž by potlačily inovativní vývoj, zůstává obrovskou výzvou. Přesto rozhodnutí Koreje zapojit se do dvoustranných rozhovorů s USA podtrhuje jejich odhodlání stanovit mezinárodní měřítka.

Výsledek těchto klíčových rozhovorů se v následujících letech odrazí v celém jihokorejském prostředí digitálních aktiv. Odblokováním BTC ETF by potenciální příliv kapitálu mohl výrazně proměnit trh s bitcoiny. Naopak, pokud NFT získají status virtuálního aktiva, zvýšený dohled a regulační kontrola by mohly pro hráče v odvětví představovat překážky. I když to může představovat problémy při přijímání, zastánci tvrdí, že to zvýší bezpečnost a potlačí nezákonné aktivity.

Nadcházející jednání mezi Jižní Koreou a USA ztělesňují křižovatku, na níž se regulační rámce setkávají s rychle se vyvíjejícím světem digitálních aktiv. Zda toto spojení přinese zlatou příležitost, nebo odhalí nové regulační překážky, se teprve uvidí, ale jedno je jasné: přijatá rozhodnutí budou utvářet budoucnost kryptoměn v globálním měřítku.