zpět

Je koruna novým bezpečným přístavem?

13.3.2023

O pozornost na devizových trzích se trošku nečekaně v posledních měsících hlásí naše domácí měna, která i navzdory všem předpokladům a tržním prognózám prostupuje historickými úrovněmi. Ačkoliv si trhy nedokážou vysvětlit konkrétní důvody kurzového vývoje, existuje několik faktorů, které by mohly aktuální tendence vysvětlovat.

České koruně se v posledních dvou měsících podařilo nečekaně posílit z hladiny nad 24,00 EURCZK až k hodnotám okolo 23,35 EURCZK, což je blízko historicky nejsilnější úrovně z roku 2008, kdy koruna dosáhla hodnoty 23,00 EURCZK. Tento vývoj může mít pozitivní dopad na nynější ekonomickou situaci, protože silnější koruna pomáhá potlačovat domácí inflační tlaky. Na druhou stranu tu však zůstává výrazně negativní vliv na české exportéry, což může vést k poklesu obratu a zisku českého exportu a negativně ovlivnit celkový výkon české ekonomiky v tomto roce.

Co tedy stojí za tak výrazným posílením naší měny? Jeden z hlavních faktorů, který ekonomové v posledních týdnech skloňují, se týká výrazně zlepšeného sentimentu na evropských trzích. Černé scénáře spojené s chladnou zimou a eskalující energetickou krizí se nakonec nezhmotnily, což v posledních měsících podtrhují dobrá příchozí makrodata z oblasti eurozóny. Situaci také do jisté míry pomáhá zvýšená nervozita na americkém dolaru a potažmo jeho akciovém trhu. Přeliv kapitálu z amerického dolaru pak opět posiluje evropské trhy, včetně středoevropských měn s vyšším rizikovým profilem, jako je česká koruna. Investoři hledají alternativy k dolaru a česká koruna se může aktuálně jevit jako atraktivní volba.

Dalším aspektem vývoje může být stále příznivý úrokový diferenciál, ale také zvyšující se sázky na delší udržení úrokových sazeb na stávající úrovni. Někteří členové bankovní rady se v poslední době nechali slyšet, že bude potřeba prodloužit horizont aktuální výše sazeb, i přes to, že se v bankovní radě ČNB objevují tendence zvýšit repo sazbu nad hladinu sedmi procent, což na zasedáních pravidelně vidíme v poměru hlasů u dvou členů rady, Marka Mory a Tomáše Holuba, kteří na posledních setkáních hlasovali pro zvýšení sazeb o půl procentního bodu. Obavy z možných dopadů déle trvajících „drahých peněz“ na českou ekonomiku vyjádřil v nejnovějším rozhovoru pro Seznam Zprávy i ex-guvernér ČNB Jiří Rusnok.

„Je to i moje obava. Stávající bankovní rada zvolila strategii sazby nezvyšovat, ale držet je déle na stávající úrovni. Myslím si, že banka má reagovat aktivně na vývoj situace, na předpovědi, které dostává od svého aparátu. Z dnešního pohledu jsme měli zvyšovat sazby rychleji a razantněji. Ale v té době tu byl covid, nevědělo se, jak bude ustupovat, kdy se obnoví dodavatelské řetězce. A nebyla válka na Ukrajině.“ uvedl Rusnok.

Ve prospěch domácí měny může hovořit také fakt, že je ČNB v případě nepříznivého vývoje ochotna intervenovat, což v nedávné historii několikrát potvrdila. Tento krok může pomoci snížit volatilitu koruny na měnových trzích a tím zvýšit důvěru investorů. Poslední prognóza ČNB zveřejněná na začátku minulého měsíce predikuje průměrný kurz koruny v prvním kvartálu letošního roku nad úrovní 24,10 EURCZK. Ve třetím čtvrtletí pak analytici odhadují oslabení koruny k 24,60 EURCZK. Je tak více než pravděpodobné, že silná koruna přispěje k revizi odhadu vývoje kurzu pro příští prognózu, kterou má ČNB v plánu zveřejnit na začátku května. Je však třeba mít na paměti, že tržní prognózy a odhady jsou pouze orientační a mění se v čase a závislosti na dalších ekonomických faktorech. Vzhledem k riziku a nejistotě na globálních trzích se může kurz koruny rychle měnit v reakci na jakékoliv neočekávané události.

Náhle výkyvy kurzů představují riziko zejména pro firmy, které se rozhodly kvůli vysokým korunovým sazbám využít financování v eurech. Téměř polovinu firemních úvěrů již banky poskytují v cizích měnách a tento podíl nadále roste, což také do jisté míry podporuje růst hodnoty české koruny. Společnosti, které inkasují eura z půjček následně musí prostředky směnit a tím zvyšují poptávku po české měně. Zvýšení počtu úvěrů v eurech tak může mít výrazný dopad na kurz a sílu české koruny.

Z hlediska historických pohybů naší měny není vyloučeno, že se krátkodobě ještě pokusí pokořit poslední nedotčenou hranici okolo 23,00 EURCZK. Šance na další zisky jsou však značně omezené a není tak vůbec jisté, zda se aktuální tendence udrží i v dlouhodobém horizontu. Řešením může být fixace kurzu, díky které má řada firem možnost využít aktuální výhodu silné koruny i v budoucnosti. S nadále se tenčícím úrokovým diferenciálem vůči hlavním světovým měnám očekáváme, že koruna v nejbližších měsících postupně ztratí svou výhodu na trhu a kurz oslabí zpět nad úroveň 24,00 EURCZK.