zpět

Japonsko stále drží uvolněnou měnovou politiku

27.9.2022

Centrální banka Japonska pokračuje v kvantitativním uvolňování za účelem kontroly dluhopisového úrokového výnosu. Japonsko je poslední zemí se zápornými úrokovými sazbami. To je příčinou vážně se propadajícího jenu. Slabá měna prodražuje dovoz a obchodníci trpí kurzovou nestabilitou a nepředvídatelností.

Zatímco se světové centrální banky, v čele s americkým Fedem nebo Evropskou centrální bankou (ECB), uchylují ke zpřísňování měnových podmínek, Japonská centrální banka (BoJ) od svých původních stanovisek neustoupila. V aktuální situaci vysokých růstů cen je běžné snižovat objemy nakoupených dluhopisů centrálními bankami, zvyšovat úrokové sazby a zpřísňovat limity pro poskytování úvěrů. Ovšem BoJ na svém posledním zasedání, které proběhlo ve čtvrtek 22. září, rozhodla, že svou základní úrokovou sazbu ponechá na -0,1 %. Hladina referenčního úroku je neměnná od roku 2016. Na rozdíl od Fedu se Japonská centrální banka bojí hospodářské recese způsobené vysokými cenami komodit a snaží se jí za pomoci svých nástrojů předejít nebo ji alespoň zmírnit.

Japonsko je známé svými kulturními a ekonomickými specifiky, neboť i v situaci záporných sazeb je v Japonsku pouze 3% inflace. I tak je to pro konzervativní Japonce vysoké číslo. Centrální banka nadále podporuje firmy, spotřebitele i stát. Ve své zprávě píše, že se ekonomika ještě nestačila vzpamatovat z šoku způsobeného koronavirem a hned je tu problém další. BoJ finančním institucím zaručuje garance likvidity na poskytování úvěrů. Bude také nadále nakupovat neomezené množství vládních dluhopisů tak, aby poptávkou po nich zajistila jejich výnos okolo 0 %. Docházet bude i k nákupům firemních dluhopisů. Banka se chystá vkládat velké objemy financí do nemovitostních investičních trustů.

Velký úrokový diferenciál mezi USA a Japonskem způsobuje nezájem o japonský jen a s tím spojený všeobecný příklon k dolaru. Ze země vycházejícího slunce se odlívá kapitál. Japonská měna od počátku války na Ukrajině zásadně ztrácí. To prodražuje dovoz. Tamní vláda si v řešení tohoto problému očividně vůbec nerozumí s BoJ, neboť zatímco bankéři žádný krok pro posílení své měny neučinili, tak vláda již ztratila trpělivost a po překonání hranice 145 USDJPY zasáhla. Pro obchodníky je důležitá stabilita kurzu a jeho předvídatelnost. Rizikem je spekulativní jednání očekávající další depreciaci jenu. Další oslabení lze očekávat, protože Fed bude dle svého vyjádření i nadále úrokové sazby nekompromisně zvedat.

Centrální banka Japonska se ve své zprávě vůbec nezdráhá zmínit, že v případě potřeby bude dále uvolňovat měnová opatření. Mezi takové kroky se řadí i eventuálně nižší hladina úrokové sazby. Rozvolněná měnová politika, silný jen a levný dovoz však nejdou dohromady. Cíle fiskální a měnové politiky nemají být protichůdné.