zpět

Jak Asie pohání následující bull-run s kryptoměnami

20.12.2023

Jsme na začátku dalšího období růstu na trhu s kryptoměnami. Pokud se podíváme na historii, tyto cykly jsou poháněny několika faktory, včetně událostí jako jsou halvingy Bitcoinu, změny v makroekonomickém prostředí v souvislosti s volbami ve Spojených státech a úrokovými sazbami Federálního rezervního systému, a novými inovacemi ve Web3 a DeFi. Předchozí cyklus byl například podporován významným inovačním prvkem, jakým bylo "yield farming".

Každý cyklus je doprovázen unikátním narativem. Poslední období bylo ovlivněno uměleckými NFT, vyvolanými prodejem Beepleho za 69 milionů dolarů v aukci Christie's. Současný cyklus, jak naznačují předpovědi, bude formován narativem SocialFi, přičemž platformy jako Friend.Tech již nastavily scénu.Q

Institucionální a regulační narativy hrají také klíčovou roli. Minulý cyklus viděl, jak Michael Saylor z MicroStrategy představil Bitcoin na firemním účetnictví, zatímco v tomto cyklu pozorujeme tradiční finanční instituce a fintech giganty, které žádají o kryptoměnové ETF a spouštějí stablecoiny.

Na regulační frontě se Spojené státy stále potýkají s regulacemi kryptoměn, což vede mnoho projektů k propagaci svých nových kryptoproduktů mimo USA. Příští období růstu bude mít zřetelný geografický charakter, s Asii v hlavní roli.

Zájem o kryptoměny v Asii je zřejmý. Kontrast mezi méně živými konferencemi na podzim ve Spojených státech a rušnými scénami na Korea Blockchain Week a Token2049 v Singapuru je zřetelný. Města jako Bangkok, Ho Či Minovo město, Jakarta, Manila a Kuala Lumpur, a to i několik velkých indických měst, jsou domovem rozsáhlých vývojářských komunit a prosperujících scén Web3, podporovaných vládní podporou a přijetím od firem. Rozkvět prostředí na Token2049 v Singapuru, reálné investice APAC investorů do kryptoprojektů a rostoucí zájem o NFT kolektivně naznačují, že region je připraven na pohánění příštího období růstu.

Zatímco asijské vlády soutěží o přední místo jako krypto centra, Spojené státy zdánlivě odradily své kryptopodnikatele. Výsledkem je, že marketingové kampaně vylučují USA, firmy expandují v Asii, Evropě a na Středním východě, aby uspokojily rostoucí poptávku, a podnikatelé se stěhují do jurisdikcí s přívětivějším regulačním prostředím.

Telegram, hojně používaný ve Web3 komunitě v Asii, již testuje svou self-custody kryptopeněženku ve své aplikaci s uživateli mimo USA. S kombinací této skutečnosti s regulační příznivostí míst jako Hongkong a Singapur můžeme očekávat potenciálně explozivní růst v oblasti kryptoměn. Pro Američany to působí téměř neuvěřitelně, že například First Digital v Hongkongu může spustit svůj stablecoin FDUSD s regulačním schválením, kdežto fintech giganty jako PayPal čelí problémem za podobné aktivity ve Spojených státech.

Očekává se, že v následujících 18 měsících by se mohla situace změnit, zejména po dalších volbách ve Spojených státech. Předpokládá se, že ve Spojených státech nastane jasnější regulační rámec pro kryptoměny, což by mohlo iniciovat nový cyklus přijetí a růstu. To by mohlo znamenat i znovuobjevení Spojených států jako klíčového hnacího motoru inovací ve světě Web3.

V aktuálním období je nesmírný důraz kladen na rozvoj podnikání s ohledem na asijské trhy a posilování spolupráce s projekty po celém světě. Očekává se, že kryptoměnový sektor bude procházet obdobím razantních změn, přičemž Asie se vyprofiluje jako klíčový hráč formující další vývoj a inovace v tomto dynamickém odvětví. S narůstajícím vlivem Asie na kryptoměnový trh se předpokládá, že tento region bude hrát nejen klíčovou, ale i vedoucí roli při utváření budoucnosti kryptoměn a blockchain technologií.