zpět

Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir oznámila plány na přesměrování úsilí z oblasti těžby kryptoměn k rozvoji zemědělství v zemi

25.3.2024

Premiérka Jakobsdóttir představila svou vizi, zdůrazňujíc důležitost zvyšování nezávislosti na potravinách a zavedení širší sítě pro distribuci obnovitelné energie mezi domácnosti a průmyslové subjekty.

Země je známá tím, že produkuje obrovské množství energie ze své sítě hydroelektrických a geotermálních elektráren a je největším producentem energie na hlavu na světě. To ji katapultovalo do vedoucí pozice v produkci hash rate Bitcoinu (BTC) top 10 zemí podle vygenerované elektřiny na hlavu.

Odhady od poskytovatele služeb pro těžbu Bitcoinu Luxor naznačují, že islandský průmysl těžby Bitcoinu spotřebovává přibližně 120 megawattů (MW) elektřiny.

S populací pouhých 370 000 obyvatel se vulkanický ostrov vymyká jako nejhustěji osídlená země na světě, která přitahuje těžaře hledající optimální podmínky pro své operace.

Nicméně, navzdory této poctě, strategický posun Jakobsdóttirové, zaměřený na posílení produkce potravin a zlepšení udržitelnosti energie, signalizuje odchod od krypto-centrického zaměření Islandu směrem k více diverzifikovanému a udržitelnému přístupu, kde pole kukuřice mají přednost před suměním těžebních rigů pro kryptoměny.

Rozhodnutí premiérky není motivováno pouze obavami o udržitelnost energie, ale také praktickými úvahami. Závislost Islandu na dovozu kukuřice byla zdůrazněna jako zranitelnost, zejména během energetických krizí v zimě, což některé průmyslové subjekty nutí k využívání neobnovitelných zdrojů energie.

Jakobsdóttirová považuje tuto závislost na dovozu za nepřijatelnou a má za cíl ji napravit prostřednictvím podpory domácího pěstování kukuřice prostřednictvím navrhovaného systému financování farem.

V současné době Island produkuje pouhých 1 % svých obilovin a 43 % své zeleniny doma, což zdůrazňuje potřebu rozvoje zemědělství pro zlepšení potravinové bezpečnosti a snížení závislosti na dovozech.

Přehodnocení Islandu svého prostoru pro těžbu kryptoměn přichází v době, kdy se objevují zprávy, že těžaři Bitcoinu zvyšují své investice do vybavení a spotřebovávají rekordní množství energie připravující se na nadcházející Bitcoin halving, který se má uskutečnit někdy v dubnu. Současně provincie Britská Kolumbie posiluje moratorium z roku 2022 na správu svého dodávání elektřiny v reakci na rostoucí poptávku od těžařů Bitcoinu.

Díky rozhodnutí soudce Nejvyššího soudu Britské Kolumbie bude provincie nadále zakazovat jakýkoli nový projekt těžby kryptoměn, s ohledem na potenciální významný dopad, který by takové operace mohly mít na její energetické zdroje.

rozhodnutí Islandu přesměrovat své úsilí z těžby kryptoměn na rozvoj zemědělství je významným krokem směrem k udržitelnějšímu a vyváženějšímu rozvoji země. Tento strategický posun signalizuje uvědomění si důležitosti ochrany životního prostředí a potřeby diverzifikace ekonomiky, která není závislá pouze na jedné odvětví. Zemědělství, jako klíčový sektor, který zajišťuje potravinovou bezpečnost a podporuje lokální ekonomiky, má potenciál stát se důležitým pilířem pro ekonomický rozvoj Islandu.

Toto rozhodnutí Islandu může sloužit jako inspirace pro další země, které se potýkají s výzvami spojenými s přelidněním nebo závislostí na jednom odvětví, jako je třeba těžba nebo výroba. Ukazuje se, že udržitelný přístup k hospodaření s přírodními zdroji a rozvojem ekonomiky může vést k dlouhodobější prosperitě a stabilitě.