zpět

Inflace ve Spojeném království klesá na 4,6 %

16.11.2023

Výrazný pokles umožňuje Rishi Sunakovi prohlásit, že splnil svůj slib snížit tempo růstu cen na polovinu.

Díky poklesu cen energií se inflace ve Spojeném království v říjnu snížila výrazněji, než se očekávalo, na 4,6 %, což premiérovi Rishi Sunakovi umožnilo oznámit, že splnil svůj slib snížit do konce roku tempo růstu cen na polovinu.

Index spotřebitelských cen rostl meziročně pomaleji, než předpokládali ekonomové, a to o 4,8 %, a o 6,7 % rychleji než v září.

Míra inflace měřená Národním statistickým úřadem je na nejnižší úrovni od roku 2021.

Po zveřejnění hodnoty libry vůči dolaru klesla o 0,3 % na 1,246 USD za libru, neboť údaje posílily přesvědčení finančních trhů, že Bank of England dokončila zvyšování úrokových sazeb. Index FTSE 100 vzrostl o 1,1 %.

Sunakovi se po zveřejnění čísel uleví, protože v lednu prohlásil, že doufá, že inflace do konce roku 2023 klesne z 10,7 % na 7 %. Přestože Bank of England patřila k těm, kteří zpomalení inflace široce očekávali, poskytne tato skutečnost povzbudivější kulisu, až vláda následující týden zveřejní své podzimní prohlášení.

Sunak tuto informaci přivítal a prohlásil, že k dosažení jeho cíle je zapotřebí "tvrdých rozhodnutí a fiskální disciplíny".

I když je povzbudivé, že ceny nerostou tak rychle, pokračoval: "Musíme držet kurz, abychom inflaci dostali zpět až na 2 %, protože víme, že mnoho lidí se stále potýká s problémy."

K výraznému poklesu celkové inflace přispěly nižší velkoobchodní ceny plynu, které vyústily ve snížení cenového stropu stanoveného energetickým regulátorem Ofgem. K poklesu celkového údaje přispěl také nižší růst cen potravin.

S vyloučením energií a potravin se jádrová míra spotřebitelských cen v roce končícím v říjnu zvýšila o 5,7 % poté, co v září vzrostla o 6,1 %. Bank of England pozorně sleduje míru inflace ve službách jako ukazatel domácích cenových tlaků a ta se nečekaně snížila z 6,9 % na 6,6 %.

Ceny rostou více než dvakrát rychleji, než je cíl centrální banky ve výši dvou procent, přestože inflace zpomalila. Podle ONS (Úřad pro národní statistiku) byla celková cenová hladina ve Spojeném království minulý měsíc stále o více než 16 % vyšší než v říjnu 2021.

Mírnější údaje o inflaci podpoří diskusi o pravděpodobném načasování prvního snížení úrokových sazeb. Ve Spojeném království bude BoE uvažovat o snížení výpůjčních nákladů až poté, co bude mít jasné důkazy o zpomalení růstu cen i trhu práce.

Přestože údaje ONS naznačují, že úrokové sazby vzrostly natolik, že zpomalují ekonomiku, Hugh Gimber, globální tržní stratég společnosti JPMorgan Asset Management, uvedl, že "bude zapotřebí mnohem více důkazů, než se začne uvažovat o snížení sazeb".

Podle swapového trhu, který projektuje úroveň budoucích sazeb Bank of E, je první snížení úrokových sazeb naceněno na červen příštího roku a v roce 2024 dojde k dalším třem snížením o 0,25 procentního bodu.

Celkový ekonomický kontext je stále ovlivněn nejistotou, a to nejen v důsledku inflačních tlaků, ale také kvůli dalším faktorům, jako je globální ekonomický vývoj, geopolitické napětí a dopady pandemie. Vyjádření předsedu vlády Británie o "tvrdých rozhodnutí a fiskální disciplíny" ukazuje na komplexnost současné situace a potřebu vyváženého přístupu k řešení ekonomických výzev. V ekonomickém prostředí je důležité sledovat, jak se inflace bude vyvíjet v následujících měsících, a jaké kroky přijme Bank of England k udržení cenové stability a podpoře ekonomického růstu. Zároveň bude třeba sledovat reakce trhů a investičních aktérů, kteří budou formovat ekonomické trendy a ovlivňovat životní podmínky občanů.