zpět

Inflace v největších ekonomikách eurozóny

30.6.2022

Spotřebitelská inflace (CPI) v zásadě ve všech zemích eurozóny dosahuje mnohaletých maxim. Výsledky jednotlivých členských států společné měnové unie se ale značně liší a týká se to i největších ekonomik.

Z Německa byl předběžný červnový výsledek CPI zveřejněn včera. Oproti očekávání další akcelerace růstu cen na 8,0 % došlo ke zpomalení meziročního růstu na 7,6 %. Neusuzovali bychom ale z tohoto výsledku, že je německá inflace zcela jistě za svým vrcholem. Je potřeba počítat s krátkodobým vlivem v podobě tamního výrazného snížení cen veřejné dopravy a snížení daně za pohonné hmoty.

Včera zveřejněná španělská inflace za červen naopak ukázala na další zrychlení růstu cen. V květnu na pyrenejském poloostrově zaznamenali meziroční růst o 8,7 %, ale v červnu překonal výsledek o 20 bb. psychologickou hranici 10 %. Španělsko tak aktuálně zažívá nejvyšší nárůst cen od roku 1985.

Dnes ráno byla červnová inflace zveřejněna také z Francie. V porovnání s průměrem eurozóny i EU Francouzi bojují s relativně nižším růstem cenové hladiny. Sice i v zemi galského kohouta došlo ve srovnání května a června ke zrychlení meziročního růstu cen, ale bavíme se pouze o hodnotách 5,2 resp. 5,8 %. 

Nejnižší meziroční růst cen v eurozóně zaznamenává právě Francie spolu s Maltou. Na druhé straně spektra (a s daleko vyšší potřebou utažení měnové politiky ECB) se nacházejí pobaltské státy.