zpět

Indové mají poslední šanci na výměnu nejhodnotnějších bankovek. Demonetizační vlna tam právě vrcholí.

26.9.2023

Posledních pár dnů zbývá obyvatelům Indie, aby včas vyměnily své dosud nejhodnotnější bankovky. Tamní centrální banka je totiž od letošního května postupně stahuje z trhu a tvrdí, že tímto způsobem se snaží bojovat s organizovaným zločinem a korupcí. Indové mají čas do konce letošního září, podle aktuálních dat tamní centrální banky se ale zdá, že stále v tamním peněžním oběhu zbývá ve dvoutisícových bankovkách asi 240 miliard rupií, což je v přepočtu zhruba 66 miliard korun.

V porovnání s původní sumou těchto bankovek v oběhu je ale patrné, že většina už je z oběhu pryč. K počátku září zbývalo obyvatelům Indie vyměnit už jen 7 procent z nich. Musí však myslet na to, že najednou mohou u tamní centrální banky vyměnit jen deset bankovek najednou. Pokud jich tedy drží více, měli by si jejich výměnu důkladně naplánovat.

Je zřejmé, že bankovky o hodnotě dvou tisíc rupií (asi 530 korun) nebyly v oběhu příliš dlouho. Poprvé je tamní centrální banka nasadila v roce 2016. Už v té době mělo jít o snahu bojovat s korupcí a organizovaným zločinem a indická centrální banka zároveň uvádí, že díky emisi těchto bankovek se podařilo uspokojit poptávku obyvatel Indie po držbě hotovosti.

Emise těchto dvoutisícových bankovek v roce 2016 nebyla náhoda. V roce 2016 totiž tamní centrální bankéři zneplatnili bankovky v hodnotách 500 a 1000 rupií. Na jejich výměnu tehdy měly Indové pouze 50 dnů, a právě tehdy nové dvoutisícové bankovky je měly efektivně nahradit. Tímto krokem se tamní centrální bance v roce 2016 podařilo demonetizovat až 86 procent bankovek v oběhu.

Indická centrální banka každopádně nyní uvádí, že dvoutisícové bankovky již splnily svůj původně zamýšlený účel. Pro běžné transakce se už příliš nepoužívají, a proto se k jejich stažení rozhodla. Banka zároveň dodává, že dalším důvodem je politika čistých bankovek a odvolává se na to, že bankovky je potřeba v oběhu nahrazovat v průměru každých pět let, a to právě z důvodu jejich znečištění. Emise těchto nyní stahovaných bankovek skončila v Indii v roce 2019.

V květnu, když indická centrální banka se svým záměrem přišla na veřejnost, propukla v Indii značná vlna nákupů. Data ukazují, že došlo k navýšení spotřeby a poptávka se zvedla hlavně po zlatu a dalších cenných kovech. Obchody s klenoty po celé Indii v rámci několika dnů mnohdy praskaly ve švech.

Indové však nyní mohou počítat s tím, že i po uplynutí 30. září zůstanou dvoutisícové bankovky jako zákonné platidlo. Nebudou ale přijímány v běžných transakcích. Jejich držitelé tak budou muset navštívit pobočky centrální banky po celé Indii a požádat o jejich výměnu. Zároveň však budou muset doložit, proč se jim nepodařilo bankovky vyměnit dříve, v zákonem stanovené lhůtě.

Od října tak v Indii zůstanou v platnosti jen bankovky o nominální hodnotě 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 a 200 rupií. Po roce 2016 se do peněžního oběhu v Indii zároveň částečně vrátila i bankovka o hodnotě 500 rupií, která se tak nyní stane tou vůbec nominálně nejhodnotnější bankovkou v zemi.