zpět

Holubičí cíle ČNB pod tlakem dat a událostí

11.10.2022

Koruna ztratila zisky z pátku. Investoři nevěří obecně středoevropským měnám, oproti tomu dolar pokračuje ve spanilé jízdě. Jednotný postup v kritické době se nedaří ani v eurozóně, ani ve světě.

Obavy z recese a jejích důsledků trvají. Napjatý vztah USA a Číny je pouze umocňuje. Tyto a další obavy investorů, které hrozí dalším ochlazováním ekonomiky, se v pondělí promítly i do dění na české koruně. Ta proti USD oslabila o čtvrt koruny na 25,25 USDCZK, kdy ale v některých momentech dosahoval kurz i hranice 25,30 USDCZK, což koruna naštěstí vždy zvrátila zpět. Výrazně menší oslabení koruny jsme mohli sledovat oproti jednotné evropské měně, kde došlo k oslabení na 24,52 EURCZK. Koruna tak ztratila zisky z konce pátku minulého týdne. Pouhé pokračování soustavného oslabování jsme mohli sledovat u maďarského forintu, který už se pohybuje na 427,73 EURHUF. Nic na tom nemění výhled, že maďarská centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Spíše se dá čekat, že bude zajímavější, zda se Viktor Orbán podřídí požadavkům EU a jak moc se celý spor a hrozba odebrání 7 a půl miliardy EUR povleče, než bude u konce. Také na polském zlotém, který od léta padá a po pondělním obchodování končil na 4,84 EURPLN, což je nejhorší výsledek od roku 2004. Před zasedáním polské národní banky minulý týden sice chvíli situace vypadala, že by zlotý mohl ztráty umazat, po oznámení překvapivého ponechání výše úrokových sazeb beze změny ale nastal další pád polské měny. A do toho Polsko vyrukovalo opět s nárokem na reparace od Německa za újmy z doby 2. světové války a vztahy obou zemí poměrně ochladly, protože Německo dělá, že nic, a v Polsku jde o velmi citlivé a chytlavé politické i společenské téma. A do toho je Polsko vedle Maďarska druhou „problémovou“ středoevropskou zemí EU. Ne kvůli korupci, ale kvůli nezávislosti justice. Takže problémů ve středoevropském prostoru, které různě kazí společný postup a soustředění se na globální ekonomickou situaci, je vícero a zájmy se leckdy různí. Dnes očekáváme, že česká koruna se bude pohybovat v pásmu 24,52 – 24,62 EURCZK.

Suverenita amerického dolaru oproti rizikovému euru a o to více pak rizikovým středoevropským měnám se během pondělí ukazovala i na pásmu 0,96 – 0,97 EURUSD. Vrátit silnější pozice jak euru, tak české koruně nebude vůbec jednoduché. Centrální banky bojují s inflací a tedy pomoc domácím ekonomikám je poměrně komplikovaná. A do toho všeho vidíme „jestřábí“ Fed, který po pátečním překvapivém poklesu nezaměstnanosti v USA o 0,2 % oproti srpnu může nadále pracovat s výrazně příznivějšími podmínkami pro další zvyšování úrokových sazeb. Pro představu v ČR se ve stejném období nezaměstnanost o 0,1 % zvýšila, což je ale meziročně pouze standardní fáze vývoje.

Více k očekávaným událostem ZDE