zpět

Hackeři hrozí zveřejněním údajů

10.6.2024

Hackeři se vrátili ke svým starým návykům a opět začali cílit na velké organizace s bohatými daty a digitálními aktivy.

Podle zprávy neziskové organizace Identity Theft Resource Center se v roce 2023 zvýšil počet online útoků na malé podniky o 28 procent. Ale letos se hackeři vrátili ke svým starým návykům a opět začali cílit na velké organizace s bohatými daty a digitálními aktivy.

Během letošního roku 2024 se cyber kriminálními skupinami z desítky nejvíce ohrožených zemí poprvé podle nedávného výzkumu Oxfordské univerzity na základě indexu kybernetické hrozby (WCI) uskutečnilo 20 významných útoků: Rusko (58,39), Ukrajina (36,44), Čína (27,86), Spojené státy (25,01), Nigérie (21,28), Rumunsko (14,83), Severní Korea (10,61), Spojené království (9,01), Brazílie (8,93), Indie (6,13).

Hackeři hrozí zveřejněním citlivých informací o digitálních aktivách Ruská hackerká skupina RansomHub uskutečnila historický útok na přední aukční dům Christie's, který v roce 2023 dosáhl celosvětového obratu 6,2 miliardy dolarů. Zkušení vyděračští hackeři si rovněž připsali zásluhu za hacking společnosti Frontier Communications, která poskytuje internetové služby prostřednictvím osmi partnerů ve více než 25 státech USA, kteří v roce 2023 hlásili obrat 5,75 miliardy dolarů.

Dnes skupina ransomwaru RansomHub prohlásila, že vydírá Frontier Communications. Frontier Communications je velký poskytovatel internetových služeb se sídlem v Dallasu, Texas.

2024 Aukční dům Christie's, který patří francouzskému miliardáři Francoisu Pinaultovi – který rovněž vlastní luxusní skupinu Kering, která má celý tým věnovaný webu3 a metaverse prodává NFT a je uznáván prodejem jednoho z nejdražších NFT: Beepleho "Everydays" za 69,5 milionu dolarů v roce 2021. Kybernetický útok na Christie's provedl RansomHub před newyorským týdnem aukcí, kde bylo po minulém roce omylem zveřejněno umístění dat stovek děl. RansomHub se snaží vyhrožovat Christie's a hrozí, že aukcionářské dům zveřejní "citlivé osobní informace" o nejméně 500 000 svých klientů s vysokým majetkem nejvyššímu nabízejícímu na temném webu.

Abychom nezmenšili „úspěchy“ hackování RansomHubu, největší hack v květnu provedla proslulá kybernetická skupina ShinyHunters, která se připsala na dlouhý seznam útoků od roku 2020, včetně Banco Santander 30. května. ShinyHunters je jedním z největších v historii v počtu globálních obětí; tato skupina hackla více než půl miliardy – přesně 560 milionů citlivých uživatelských informací, včetně plných jmen, adres, e-mailových adres, telefonních čísel, prodejů vstupenek a detailů událostí, informací o objednávkách a částečných údajů o platebních kartách od největšího prodejce vstupenek na události Ticketmaster, které prodává za 500 000 dolarů na dark webu. Ticketmaster ovládá 70 % prodeje vstupenek a podléhá žalobě ministerstva spravedlnosti kvůli porušení antimonopolního zákona, která by potenciálně mohla vést k rozdělení tohoto giganta,aby se umožnila větší konkurence a menším hráčům více tržního podílu v prodeji vstupenek.

Tyto útoky jsou potenciálně problematické pro majitele digitálních aktiv, protože by mohly vést k dalším kybernetickým zločinům a potenciálně umožnit úředníkům správy daní získat citlivé osobní informace daňových poplatníků. Australská vláda, oznámila, že nyní spolupracuje s Ticketmasterem a FBI, aby „lépe porozuměla události. Hlavní vyšetřovatel interního revizního úřadu IRS Guy Ficco informoval o zvýšení daňových úniků souvisejících sčistými daňovými zločiny s kryptoměnami.“ V důsledku toho IRS upozornil daňové poplatníky, že obvykle musí uvádět veškeré získané příjmy ve svých daňových přiznáních, včetně příjmů získaných z transakcí s digitálními aktivy, což může zahrnovat prodej NFT nebo skalpování vstupenek na události uzamčených tokeny.