zpět

Geopolitická napětí: Katalyzátory turbulencí na trhu s kryptoměnami

15.4.2024

Rostoucí geopolitické napětí mezi Íránem a Izraelem ovlivnilo kryptoměnový trh, což vedlo k dramatickému propadu hodnoty Bitcoinu a širší likvidaci aktiv. Tento článek zkoumá, jak geopolitické události mohou ovlivnit tržní sentiment a investiční strategie v oblasti kryptoměn.

Podle společnosti QCP Capital byla většina likvidace na kryptoměnovém trhu v pátek vyvolána rostoucími obavami z konfliktu mezi Íránem a Izraelem. Historicky vede geopolitická nestabilita investory k odchodu od riskantnějších aktiv, jako jsou kryptoměny, a hledání bezpečí ve stabilnějších investicích. Tento posun často vede k prodejům v rámci rizikových tříd aktiv, jak bylo pozorováno při nedávném propadu.

Během posledních 24 hodin bylo ovlivněno 261 054 obchodníků a bylo likvidováno aktiva v hodnotě 860,82 milionů dolarů, když celková tržní kapitalizace kryptoměn klesla téměř o 5%. QCP Capital také zaznamenal, že ukazatel rizikového reverzního ETH sehrál v likvidaci významnou roli. Firma ve svém pátečním sdělení upozornila na významný asymetrický sklon dolů v rizikovém reverzním ETH, který signalizoval možný pokles. Asymetrický sklon rizikového reverzního ukazatele naznačuje, že obchodníci vsadili na pokles ceny ETH, což je sentiment, který pravděpodobně vycházel z jeho použití jako záštity.
Tento technický ukazatel se ukázal jako přesný, protože hodnota ETH klesla o více než 5 % na 3100 dolarů. Typicky spekulanti, kteří drží dlouhé pozice v altcoinech, používají ETH puts k ochraně proti propadům, což činí ceny ETH zvláště citlivými na změny tržního sentimentu. Strach, který pronikal kryptoměnovými trhy, byl patrný i ve záporném závěsu financování perpetuálních swapů. Tyto sazby klesly na více než -40 %, což označuje nejhlubší negativní financování tohoto roku a signalizuje silný medvědí sentiment. Navíc tento strach zničil forwardovou křivku, přičemž přední část klesla pod 10 %, což zdůrazňuje ponurý krátkodobý výhled na ceny kryptoměn.
Tento pátek přinesl v kryptoměnovém světě rovněž pozoruhodný úbytek hodnoty Bitcoinu, který se propadl na hranici 65 000 dolarů. Tento pokles hodnoty byl interpretován jako reakce na rostoucí geopolitické napětí mezi Íránem a Izraelem. Historicky se ukázalo, že kryptoměny jsou citlivé na události ve světě, které mohou ovlivnit tržní stabilitu, a tento vývoj není výjimkou. Investoři se před takovými událostmi často obrací k bezpečnějším investičním alternativám, což může vyvolat prodejní tlak na kryptoměnovém trhu.
Reakce na nedávné události mezi Íránem a Izraelem ukazuje, že geopolitické faktory mají značný vliv na celkový sentiment na trhu s kryptoměnami. Investoři se stále více zajímají o vnější faktory, které mohou ovlivnit ceny digitálních měn, a jsou obezřetní v reakci na nejnovější události ve světě geopolitiky. V této situaci se očekává, že trh s kryptoměnami bude i nadále citlivý na zprávy a události s globálním dopadem.

Přestože kryptoměnové trhy prošly turbulentními časy, mnozí analytici stále vidí dlouhodobý potenciál v digitálních měnách. Změny ve světě geopolitiky mohou krátkodobě ovlivnit ceny kryptoměn, ale dlouhodobý výhled zůstává pro mnohé investory optimistický. To ukazuje na odolnost a zralost trhu, který se stále vyvíjí a přizpůsobuje se novým výzvám a příležitostem. Investoři sledují, jaký dopad mohou mít geopolitické události na trh s kryptoměnami, a vyhodnocují strategie pro zachování stability a minimalizaci rizika ve stále proměnlivém prostředí.