zpět

Dolaru se nedaří…

14.7.2023

Proti euru dolar nejslabší za 17 měsíců, proti koruně za 2 měsíce. Dnes dorazí polská inflace a spotřebitelská důvěra z USA.

Čtvrteční obchodování „eurokoruny“ patřilo k těm klidnějším. Domácí měna udržela středeční zisky a po celý den se obchodovala v relativně úzkém pásmu 23,75 – 23,80 EURCZK. Zbylé regionální měny se obchodovaly v podobném duchu. I dnes počítáme s pohybem domácí měny v mantinelech 23,75 – 23,85 EURCZK.

Dolaru se aktuální týden opravdu nepovedl. V pondělí ráno se ještě obchodoval nad hranicí 21,60 USDCZK resp. 1,0950 EURUSD. Jen včera dolar oslabil jak proti euru, tak proti koruně cca 1 %. Dnešní ranní kotace 1,12 EURUSD znamená nejslabší dolar od ruské invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku. Domácí subjekty aktuálně platí za dolar nejméně za poslední 2 měsíce, když se kurz pohybuje u hranice 21,20 USDCZK. Ztráty dolaru připisujeme výrazně klesající inflaci v USA a postupném převládnutí názoru na trhu, že Fed nebude již v utahování měnové politiky tak razantní jak tvrdí, nebo že je dokonce cyklus postupného zvyšování sazeb již u svého konce. Další zasedání Fedu proběhne 26. července.

Více k očekávaným událostem ZDE