zpět

Francie, Švýcarsko a Singapur spolupracují na testování přeshraničních plateb v digitálních měnách

29.9.2023

Nedávno se centrální banky Francie, Švýcarska a Singapuru spojily s Bankou pro mezinárodní platby (BIS), aby společně prováděly inovativní experiment v oblasti přeshraničního platebního systému s využitím digitálních měn centrálních bank (CBDC). Cílem tohoto inovativního projektu, známého pod názvem Mariana, je prozkoumat potenciální výhody a výzvy CBDC při usnadňování bezproblémových a bezpečných transakcí mezi různými zeměmi.

Budoucnost plateb: CBDC v akci

Projekt Mariana sdružuje klíčové hráče ve finančním sektoru, včetně Banque de France, Monetary Authority of Singapore, Swiss National Bank a BIS. Prostřednictvím řady experimentů simulovali přeshraniční obchodování a vypořádání CBDC denominovaných v eurech, singapurských dolarech a švýcarských francích. Tyto simulace se týkaly nejen finančních institucí, ale zahrnovaly také nejmodernější koncepty z oblasti decentralizovaných financí (DeFi) a využívaly sílu veřejných blockchainů.

Jedním z klíčových aspektů projektu je standardizovaný formát tokenů na veřejném blockchainu. Tento formát umožňuje bezproblémový převod CBDC v různých sítích, čímž se eliminuje potřeba složitých zprostředkovatelů a snižují se transakční náklady. Kromě toho projekt zahrnuje decentralizovanou burzu, která automatizuje spotové devizové transakce, což dále zjednodušuje přeshraniční obchodování.

Výsledky experimentu jsou slibné a účastníci uznávají, že CBDC mohou způsobit revoluci v mezinárodních platbách. Uznávají však také potřebu dalšího výzkumu a experimentování s cílem řešit různé problémy a zajistit škálovatelnost, bezpečnost a soulad CBDC s právními předpisy.

"Projekt Mariana je čistě experimentální a neznamená, že by některá z partnerských centrálních bank měla v úmyslu vydávat CBDC nebo podporovat DeFi či konkrétní technologické řešení."

Na cestě k právnímu rámci pro CBDC

Současně s projektem Mariana BIS, která je předním zastáncem přeshraničních CBDC, zdůrazňuje význam vytvoření jasného právního rámce pro tyto digitální měny. Agustín Carstens, generální ředitel BIS, zdůrazňuje, že je třeba, aby země vyjasnily své národní právní rámce, když jejich centrální banky nemají pravomoc vydávat CBDC.

Tento tlak na právní vyjasnění je paralelní s dalšími probíhajícími iniciativami v mezinárodním prostředí CBDC. Například projekt Sela, na němž se podílejí centrální banky Hongkongu a Izraele, nedávno odhalil své výsledky a ukázal pokrok, kterého bylo v oblasti přeshraničních CBDC dosaženo. Kromě toho se projekt mBridge, spolupráce centrálních bank Číny, Thajska a Spojených arabských emirátů, rozšířil o Hongkong, což ukazuje rostoucí dynamiku v této oblasti.

Pozoruhodné je, že do oblasti CBDC vstoupila také globální platforma pro zasílání bankovních zpráv SWIFT, která zahájila beta fázi své iniciativy pro interoperabilitu CBDC (Interoperabilita je schopnost různých systémů vzájemně spolupracovat, poskytovat si služby, dosáhnout vzájemné součinnosti). Cílem této iniciativy, které se již účastní tři významné banky, je zefektivnit transakce CBDC a usnadnit mezinárodní spolupráci.

Spolupráce Francie, Švýcarska a Singapuru při testování přeshraničních plateb CBDC je významným krokem k plnému využití potenciálu digitálních měn při usnadňování globálních transakcí. Vzhledem k tomu, že se finanční prostředí nadále vyvíjí, další výzkum a experimentování připraví cestu k větší efektivitě, bezpečnosti a inkluzivitě ve světě digitálních plateb.