zpět

Firmy přešly s úvěry do eurového prostoru

1.11.2022

Nefinanční podniky podle dat prozatím neomezily poptávku po penězích. Tu pouze přesunuly z korunových do eurových úvěrů kvůli nižším úrokovým nákladům. Měsíční objem nových úvěrů v korunách se ze svého vrcholu propadl o 80 %.

Úrokový diferenciál mezi úrokovou mírou stanovenou Českou národní bankou a sazbou Evropské centrální banky činí v tuto chvíli 5procentních bodů. Před posledním zasedáním ECB na konci minulého týdne byl rozdíl měr ještě větší. Vzhledem k tomu, že úrok je cennou peněz, tak zvyšující se úroková sazba podnikům zvedá náklady na zadlužování. Mohlo se tak i podle statistik z České republiky zdát, že růst úroků omezil u firem poptávku po penězích, ovšem to zatím platilo pouze pro případ české koruny.

Tempo zadlužování českých firem v korunách se snížilo. Ze svého maxima v říjnu 2021 se hodnota úvěrů nefinančních podniků v českých korunách snížila o více jak 9 %. Podle dat České národní banky se pak objem nových sjednaných půjček poskytnutých bankami nefinančním podnikům v České republice zmenšil za více než rok o 80 %. Před změnou směřování byl průměr objemu nových úvěrů nad 30 tisíci, teď je však toto číslo o třetinu menší.

Podniky opustily korunové úvěry a uchýlily se k půjčování si v eurech. Eurové půjčky se staly kvůli rozdílu v úrocích mnohem výhodnější a levnější. ČNB ve svém systému časových řad uvádí, že úvěry poskytnuté bankami nefinančním podnikům v ČR v eurech začaly krátce po vypuknutí zvyšování sazeb na koruně růst. Z hranic běžných v první polovině roku 2021 mezi 10 a 20 tisíci eurových úvěrů se k poslednímu srpnu hranice přesunula až k hranici 50 tisíc za jeden měsíc. Trend je podle těchto statistických dat od počátku posledního zvyšování úrokových sazeb v ČR rostoucí. Obdobně jasně viditelná změna tendence tu dosud nebyla. Je třeba říci, že stejná analogie neprobíhá u domácností, které k eurovým úvěrům nepřešly.

Podniky tak neomezily poptávku po penězích a zadlužování, ale pouze se přesunuly z korunových úvěrů do těch eurových. Firmy musí při svém uvažování zohledňovat i měnové riziko, a tím tedy neočekávanou změnu měnových kurzů. Splácení úvěru se tak může prodražit. Podnik musí pro výplatu zaměstnanců v Česku řešit převod eur na koruny na aktuálně volatilním a nepředvídatelném devizovém trhu. Převody eur do českých korun za účelem nákupů nebo výplat zaměstnanců by měly tlačit na posílení domácí měny. Není ale ani tak netypické, že čeští exportéři platí svým tuzemským subdodavatelům v eurech.
V eurozóně rostou půjčky nefinančním společnostem již 9 měsíců v řadě a ke zpomalení růstu prozatím nedocházelo. Meziroční růst činil v září 8,9 % a jednalo se o největší relativní nárůst od ledna 2009. Aktuálně celkové zadlužení společností činí 5,13 bilionu euro. Zvyšování sazeb Evropskou centrální bankou by takto rostoucí zadlužování mělo zpomalit. Pro centrální banku je při redukci inflace omezení poptávky po penězích a po zboží stěžejní.