zpět

Fed zřejmě ještě neřekl poslední slovo, co na to ČNB?

30.6.2023

Z USA včera přišla překvapivě dobrá data o HDP a z trhu práce. To jen posiluje očekávání, že Fed se zvyšováním sazeb ještě neskončil.

Podle včera zveřejněných amerických dat se americké ekonomice daří nad očekávání dobře. Růst HDP za první čtvrtletí tohoto roku byl revidován poměrně výrazně vzhůru – z 1,3 % anualizovaného růstu na 2,0 %. Navíc přišla i dobrá data z amerického trhu práce – nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti klesly na 239 tis.

Tato data jen utvrzují trh v očekávání, že Fed se zvyšováním sazeb ještě neskončil. Trh začíná počítat s tím, že Fed by mohl do konce roku ještě dvakrát zvednou sazby. S jedním zvýšením o 25 bodů počítá již na červencovém zasedání, pravděpodobnost se blíží 90 %.

Z těchto zpráv samozřejmě profituje americký dolar – ten se včera dostal pod hladinu 1,0900 EURUSD, aktuálně se pohybuje na 1,0860 EURUSD. Koruna tak k dolaru ztrácí na 21,85 USDCZK.

Dnes zveřejněný zápis z posledního zasedání ČNB ukazuje, že ČNB vnímá rizika nejistoty a výhledu jako výrazná. Jako proinflační riziko vnímá zejména uvolněnou fiskální politiku. Hrozbu nadále vidí i v roztočení mzdově inflační spirály, sice toto riziko od minulého zasedání pokleslo, ale napjatý trh práce zůstává proinflačním rizikem. Naopak jako protiinflační riziko ČNB vidí výraznější ochlazení domácí spotřebitelské a investiční poptávky.

Co se týče sazeb, většina bankovní rady se shoduje na tom, že sazby zůstanou vyšší po delší dobu. Ani nadále nevylučují další jejich růst, zejména pokud bude inflace přetrvávat a světové centrální banky budou pokračovat ve zvyšování sazeb. Z tohoto pohledu pak může být pro ČNB zajímavá i zpráva z úvodu článku – světové centrální banky včetně Fedu zřejmě půjdou se sazbami výše, než se původně očekávalo. To by snižovalo úrokový diferenciál vůči koruně a mohlo přinést oslabení koruny s dopadem do inflace. A na to by zřejmě ČNB musela reagovat.

Více k očekávaným událostem ZDE