zpět

Falešná aplikace Ledger Live pronikla do obchodu s aplikacemi společnosti Microsoft, odcizeno 588 tisíc dolarů

6.11.2023

Falešná aplikace Ledger Live v obchodě s aplikacemi společnosti Microsoft vedla ke krádeži bitcoinů v hodnotě téměř 600 000 dolarů. Velmi nečekaným způsobem došlo k odcizení Bitcoinů (BTC) v hodnotě téměř 600 000 dolarů nic netušícím uživatelům, kteří si z oficiálního obchodu s aplikacemi společnosti Microsoft stáhli falešnou aplikaci Ledger Live. Tento incident vyvolal vážné obavy ohledně bezpečnosti kryptoměnových peněženek a odpovědnosti velkých technologických společností při ochraně majetku svých uživatelů.

Kryptoměnový „vyšetřovatel“ ZachXBT poprvé objevil podvod s názvem "Ledger Live Web3" 5. listopadu. Podvodná aplikace klamala uživatele v domnění, že stahují oficiální aplikaci renomovaný Ledger Live, která slouží k ukládání kryptoměn off-line pomocí hardwarových peněženek Ledger. Aplikace Ledger live je konkurence českému výrobcovi „Trezor Wallet“ se sídlem v Praze.

Podle serveru Blockchain.com podvodník získal v rámci 38 transakcí přibližně 16,8 BTC, což odpovídá 588 000 USD. Z podvodníkovy peněženky však již bylo vybráno 115 200 USD, takže zbývající zůstatek činí 473 800 USD neboli 13,5 Bitcoinu.

Je alarmující, že falešná aplikace "Ledger Live Web3" se objevila v oficiálním obchodě s aplikacemi společnosti Microsoft již 19. října. To vyvolává otázky ohledně odpovědnosti společnosti za zajištění legitimity a bezpečnosti aplikací dostupných na její platformě. Přestože ZachXBT uvedl, že Microsoft možná falešnou aplikaci odstranil, finanční prostředky uživatelů již byly ohroženy.
ZachXBT obdržel 4. listopadu dvě zprávy od obětí, které potvrzují ztrátu finančních prostředků. Jedna z obětí vyjádřila frustraci a tvrdila, že společnost Microsoft by měla být pohnána k odpovědnosti za to, že umožnila, aby byla falešná aplikace Ledger Live uvedena v jejím oficiálním obchodě s aplikacemi.

Není to poprvé, co falešná aplikace Ledger Live pronikla do obchodu s aplikacemi společnosti Microsoft. Odborníci na Ledger i na kryptoměny opakovaně zdůrazňovali, že jediné bezpečné místo, odkud lze Ledger Live stáhnout, je oficiální webová stránka ledger.com. Pro uživatele je zásadní, aby byli obezřetní a ověřovali si pravost všech stahovaných aplikací, zejména pokud se jedná o citlivé finanční transakce.

Co by měl uživatel udělat, aby se lépe ochránil před těmito podvodnými praktikami v oblasti kryptoměn, ze jsou další užitečné rady
Ctěte kryptonovinky  o nových trendech a hrozbách v kryptosféře. Sledujte zpravodajské weby a komunitní fóra, kde se sdílí informace o aktuálních rizicích.
Dvoufaktorová autentifikace (2FA): Používejte vždy dvoufaktorovou autentifikaci tam, kde je to možné. Tím výrazně zvýšíte bezpečnost svých kryptoměn.

Hardware peněženky: Zvažte investici do hardware peněženky, což je fyzické zařízení určené k bezpečnému uchování vašich kryptoměn. Jsou mnohem odolnější proti online útokům.

Varování před podvody: Buďte obezřetní ohledně slibů "rychlého zbohatnutí" a "jistých investic" do kryptoměn. Věřte jen důvěryhodným zprávám a nebuďte lákáni nereálnými sliby.

Zálohování a obnova: Pravidelně zálohujte své kryptoměnové účty a hlavně soukromé unikátní klíče a věnujte pozornost postupům pro jejich obnovu, abyste v případě ztráty nebo odcizení mohli získat přístup ke svým digitálním aktivům.
Situace okolo falešné aplikace Ledger Live zdůrazňuje, že prevence a bezpečnost jsou klíčové pro ochranu vašich digitálních aktiv.