zpět

Evropský krypto průmysl požaduje vyjasnění předpisů o krypto stakingu

29.9.2023

Absence specifických předpisů pro krypto staking v Evropě vedla k regulační šedé zóně. Vzhledem k tomu, že Singapur a Švýcarsko přistoupily k zavedení omezení, požaduje krypto průmysl jasnou regulaci stakingu.

V rychle se rozvíjejícím světě kryptoměn je jedním z aspektů, kterému se daří existovat v šedé regulační zóně, krypto-staking. Ačkoli tento nedostatek specifické regulace umožnil tomuto odvětví vzkvétat, rostou obavy z potenciálních rizik a nebezpečí, která s sebou zachování této nejasnosti nese. Vzhledem k tomu, že Singapur a Švýcarsko podnikají kroky k zavedení omezení stakingu, krypto průmysl v Evropě volá po jasnosti a pokynech, které by zajistily zdravý a inovativní ekosystém.

Potřeba regulace

Zákon Evropské unie o trzích s kryptoaktivy (MiCA) je považován za jeden z nejkomplexnějších regulačních rámců pro kryptoměny. Staking však v těchto předpisech citelně chybí, což vede k naléhavé potřebě pokračování MiCA, které by tento zásadní aspekt řešilo. Christine Lagardeová, šéfka Evropské centrální banky, zdůraznila důležitost zahrnutí stakingu do regulačního rámce a vyzdvihla potřebu, aby osoby s pasivním příjmem měly jasnou představu o svých právech a povinnostech.

Tom Duff Gordon, viceprezident pro mezinárodní politiku ve společnosti Coinbase, opakuje názor, že staking je pro krypto ekosystém nepostradatelný a že nedostatek regulace v této oblasti je významnou mezerou v MiCA. Odvětví potřebuje jasnou definici a pokyny pro staking, aby byla zajištěna jeho stabilita a budoucí růst.

Úskalí právního vakua

Bez konkrétních předpisů pro staking se země jako Švýcarsko a Singapur uchýlily k zavádění restriktivních postupů. Švýcarský finanční regulátor Finma omezil staking pouze na licencované banky, čímž potlačil inovace a konkurenci v zemi. Podobně Singapur zakázal poskytovatelům krypto služeb zprostředkovávat staking pro retailové klienty. Tyto tvrdé přístupy poukazují na problémy, které představuje absence jasných pokynů.

Dokonce i v rámci Evropské unie mají orgány, pokud jde o staking, tendenci uplatňovat stávající předpisy určené pro úschovu nebo bankovní služby. Tento nedostatek na míru šitých předpisů vede k nejistotě a zmatku v odvětví.

Dosažení správné rovnováhy

Ačkoli je regulace jednoznačně potřebná, je nezbytné najít správnou rovnováhu, aby nedocházelo k potlačování inovací a brzdění rozvoje krypto průmyslu. Frederik Gregaard, generální ředitel nadace Cardano, zdůrazňuje, že je důležité vyhnout se příliš ukvapeným regulacím, které klasifikují staking jako finanční službu. To by mohlo mít škodlivé účinky na celé odvětví.

Gregaard vyzývá regulační orgány, aby věnovaly čas pochopení rozmanité škály případů nefinančního využití, které staking nabízí. Díky tomu mohou vypracovat předpisy, které podpoří inovace a ochrání uživatele, aniž by zbytečně zatěžovaly toto odvětví.

Cesta před námi
Krypto průmysl v Evropě netrpělivě očekává vyjasnění regulace stakingu. Zatímco diskuse o pokračování MiCA a další iniciativy jsou slibné, regulační orgány i účastníci odvětví musí najít společnou řeč. Nalezení správné rovnováhy mezi jasnými pokyny a podporou inovací bude mít zásadní význam pro vytvoření regulačního rámce, který podpoří růst a stabilitu krypto ekosystému.
•    Krypto průmysl v Evropě volá po jasné regulaci stakingu, aby byl zajištěn bezpečný a inovativní ekosystém.
•    Stávající regulace, jako je MiCA, postrádají konkrétní pokyny pro staking, což způsobuje nejistotu a zmatek.
•    Restriktivní praxe v zemích, jako je Švýcarsko a Singapur, poukazuje na úskalí právního vakua.
•    Regulační orgány musí najít rovnováhu mezi stanovením jasných pokynů a podporou inovací.
•    Spolupráce mezi regulačními orgány a účastníky odvětví je zásadní pro utváření regulačního rámce, který podporuje růst krypto průmyslu.