zpět

Evropské banky nečekaně prosperují.

15.5.2024

V roce 2020, když banky BBVA a Sabadell ukončili diskuse o fúzi, bylo obtížné najít investory, kteří by měli k evropským bankám něco pozitivního říct. Desetiletí téměř nulových úrokových sazeb, přísné regulace a slabý ekonomický růst je učinilo neziskovými a neatraktivními. Oba španělští věřitelé nebyli výjimkou. BBVA měla tržní hodnotu 26 miliard eur méně než 40 % svého vrcholu v roce 2007. Sabadell měl hodnotu 2 miliardy eur, což bylo pouze pětina účetní hodnoty jeho kapitálu.

Jejich osudy vypadaly mnohem světleji 6. května, kdy Sabadell odmítl další přístup od BBVA, který tentokrát nabízel 12 miliard eur. Akcie velkých bank v Evropě letos vzrostly o pětinu. Věřitelé jsou méně rizikoví - kapitálové poměry vzrostly, podíl špatných úvěrů na jejich účetních knihách klesl. Vyšší úrokové sazby, které bankám prospívají tím, že zvětšují rozdíl mezi tím, co dostávají za aktiva (úvěry) a co platí za pasiva (vklady), trvají mnohem déle, než se očekávalo. Pro akcionáře přicházejí další dobré zprávy. 7. května oznámil UniCredit, druhá největší italská banka, čtvrtletní zisk 2,6 miliardy eur, což je o 24 % více než předchozí rok. Její akcie letos vzrostly o 46 %. Ve stejný den švýcarská banka UBS oznámila svůj návrat k ziskovosti rok poté, co pohltila Credit Suisse.

9.května BBVA spustila nepřátelskou nabídku Sabadell-u za stejných podmínek, které banka již odmítla. Jakýkoliv výsledek, jeho akce pravděpodobně inspirovaly další. Služby slyšené přes Lamanšský kanál také zvýšily očekávání. V březnu souhlasil Nationwide, britská banka, s tím, že zaplatí 2,9 miliard liber za konkurenta Virgin Money. Nadšení investorů může bankovní ředitelé povzbudit k obnovení plánů na sjednávání obchodů.

Co by mohlo vyvolat ambicióznější sjednávání obchodů?

Jedním katalyzátorem by mohly být pokroky v polovičně dokončené bankovní unii Evropy. Vytvoření pan-evropského věřitele má méně smyslu bez skutečného jednotného bankovního trhu. Navíc vztahy mezi vládami a jejich největšími domácími věřiteli jsou stále příliš blízko k pohodlí. Absence sdíleného systému pojištění vkladů, který by zahrnoval záruky evropských orgánů pro vklady zákazníků, je překážkou pro integrovanější a konkurenčnější bankovní systém. Joachim Nagel, prezident německé centrální banky, nedávno navrhl „hybridní“ model pojištění, který by ponechal národní pojišťovací systémy na místě, ale doplnil je o evropskou úroveň. I přesto je však málo pravděpodobné, že by byl tento kompromis brzy proveden.

Obchody mezi místními konkurenty také čelí překážkám. Když stoupají úrokové sazby, hodnota dlouhodobých aktiv banky klesá. Tyto papírové ztráty jsou pouze tehdy, když jsou aktiva prodána v panice nebo když je banka převzata, protože účetní pravidla vyžadují, aby byl účet prodávajícího označen k tržní ceně.

Když UBS převzal Credit Suisse v červnu, zaznamenal hodnotu svého bývalého rivala v hodnotě 15 miliard dolarů do svých knih. Ke konci roku 2023 Sabadell utrpěl nerealizované ztráty na finančních aktivách přesahující 5 miliard eur. Avšak v této oblasti byl dosažen pokrok: papírové ztráty již nejsou takovým problémem jako před rokem. Analytici z banky Barclays uvádějí, že během roku 2023 klesly ztráty italských bank z 10 % tržní hodnoty institucí na 5 %.

Nabídka od některé z těchto bank nebo pro ně by mohla odstartovat lavinu obchodů, protože strach z promeškání je silným motivátorem. Možná budou nabídky dokonce vycházet z Evropy. Pokud by evropští bankéři zůstali zahalení v rouše nečinnosti, zahraniční banky nebo soukromé investiční fondy by mohly začít obíhat. To by alespoň donutilo evropské bankovní šéfy k vyjednávacímu stolu.