zpět

Evropané nová auta nekupují

18.1.2022

Registrace nových vozů v EU stále skomírá. Nových vozů bylo v prosinci v EU zaregistrováno mírně přes 795 000, což představuje meziroční pokles o 22,8 %.

Velké trhy jsou ve dvouciferném poklesu. Nejdůležitější nejen pro ČR je Německo, kde prodeje nových vozů klesly o 26,9 %, v Itálii o 27,5 %, ve Španělsku o 18,7 % a ve Francii o 15,1 %.

Lidé napříč Evropou nekupují auta z prostého důvodu, jsou drahá. Problém je ve zvyšujících se cenách. Inflace se zvedá u všech druhů zboží a auta jsou ze své podstaty odložitelnou položkou na nákupním seznamu. I když je nezaměstnanost v EU relativně slušná, lidé se budou čím dál více obávat ztráty zaměstnání a svých příjmů. Tomu bude odpovídat i obsah jejich nákupních košíků. Pro auta v nich není místo.


Špatný obrázek prodejů automobilů dokládá také fakt, že za celý loňský rok klesly o 2,4 % na 9,7 mil. a to i přes historicky nejnižší srovnávací základnu z roku 2020. Vyšší ceny jdou na vrub také „green dealu“, tedy protěžování zelených aut na úkor těm se spalovacími motory.