zpět

Euro klesá po eurovolbách

10.6.2024

Euro oslabuje vůči většině měn uprostřed vzestupu krajní pravice v parlamentních volbách EU.

Euro zaznamenalo prudký pokles od pátku, kdy se objevily nejistoty spojené s vzestupem krajní pravice v parlamentních volbách EU. Přestože dosavadní předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen prohlásila vítězství, krajně pravicové strany získaly významnou podporu.

K 12:48 hodin středoevropského času euro kleslo o 1 % vůči americkému dolaru od otevření trhu v pátek, dosahujíc hodnoty 1,0774, což je téměř měsíční minimum. Mezitím jednotná měna oslabila vůči britské libře na 0,8469, což je nejnižší úroveň od srpna 2022. Euro také kleslo vůči švýcarskému franku na 0,9660, což je více než dvouměsíční minimum. Krajní pravice získává převažující moc v hlavních ekonomikách EU

Podle nejnovějších průzkumů vzestup krajní pravice ovládl hlavní členské země Evropské unie. Ve Francii Emmanuel Macron rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby po obrovské porážce od krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové, která získala 31,5 % hlasů, což je více než dvojnásobek hlasů Macronovy strany Renaissance.

V Itálii posílila premiérka Giorgia Meloniová svou moc v Evropské unii s odhadovanými 28 % hlasů, což je nejvyšší počet v zemi. Navíc německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) obsadila druhé místo se 16,2 % hlasů podle státního vysílače ARD, zatímco sociální demokraté kancléře Olafa Scholze zaznamenali svůj nejhorší výsledek vůbec. Rakouská krajně pravicová Svobodná strana vedla s 27 % hlasů, což je mnohem více než vládní strana se 23,5 %. Krajně pravicové strany zaznamenaly vzestup také v Belgii a Španělsku. Vůdce krajní pravice Viktor Orbán zůstal na prvním místě v Maďarsku, i když dosáhl svého nejhoršího výsledku vůbec.

Potenciální zisky krajní pravice přicházejí na úkor významných ztrát pro zelené a liberální strany Renew, přičemž každá z nich podle posledních průzkumů ztratí přibližně 20 poslanců Evropského parlamentu. Tento posun může silně ovlivnit klíčové politiky EU, včetně Zelené dohody, proevropských postojů, imigračního zákona a pomoci pro válku na Ukrajině. Proč je to důležité pro euro?

Okamžitý pokles eura odráží rostoucí nejistoty uprostřed vzestupu moci krajní pravice. Tito pravicoví představitelé, převážně populisté, mají tendenci být euroskeptici, protiimigrační, proti zelené transformaci nebo proruské. Jejich rostoucí vliv může narušit parlamentní politiky Evropské unie v těchto oblastech, což povede k výzvám v politických a ekonomických sférách.

Přesun moci může oslabit vládní prosazování klíčových politik, což je vnímáno jako hrozba pro národní a celoevropskou bezpečnost. Politické nejistoty mohou narušit řádné ekonomické aktivity, a tím oslabit hospodářský růst. Jednoduše řečeno, euro kleslo uprostřed potenciálního oslabení funkčnosti národních vlád.

Pohyby hlavních výnosů vládních dluhopisů v eurozóně budou pečlivě sledovány při otevření trhu v pondělí. Oslabené euro může signalizovat poklesy těchto státních výnosů dluhopisů, protože investoři mohou hledat bezpečná aktiva. Francouzské a německé benchmarky jsou zvláště v centru pozornosti, kde se očekává pokles akcií a výnosů dluhopisů, což by mohlo způsobit rozšíření spreadů s výnosy vládních dluhopisů v zemích jako Itálie a Španělsko.

Další faktory oslabující euro
Evropská centrální banka minulý týden provedla první snížení úrokových sazeb od roku 2019, což znamená konec současného cyklu zvyšování sazeb. Přes jestřábí postoj na politickém zasedání mohou rostoucí politické nejistoty přinutit ECB být více vstřícnou v měnové politice na podporu regionální ekonomiky. To by mohlo dále odklonit politický postoj centrální banky od jejích západních protějšků, zejména Federálního rezervního systému (Fed). Fed má ve čtvrtek rozhodnout o své úrokové sazbě, přičemž se neočekává žádná změna politiky.