zpět

EU a Spojené království usilují o zákaz zahraničních dotací na projekty v oblasti fosilních paliv

30.10.2023

Tento krok by se týkal jak ropné a plynové infrastruktury, tak těžby uhlí.

Na nadcházejícím zasedání OECD, které se bude konat příští měsíc za uzavřenými dveřmi, se očekává, že Spojené království a Evropská unie budou vyvíjet tlak na nejbohatší státy světa, aby přestaly financovat mezinárodní těžbu uhlí, ropy a plynu. Toto jednání v pařížském sídle OECD pravděpodobně vyvolá vášně v důsledku návrhu na omezení hlavního zdroje veřejných financí pro fosilní paliva.

Hlavním cílem tohoto opatření, které vychází ze závazků několika zemí OECD, je sladit instituce veřejného financování s cíli Pařížské dohody. Tato dohoda si klade za cíl omezit globální oteplování na hodnoty výrazně nižší než 2 stupně Celsia nad předindustriální úroveň, s ideálním cílem 1,5 stupně.

Snaha o ukončení zahraničních dotací na projekty však upozorní na převahu domácích dotací pro ropný a plynárenský průmysl, a to i v době, kdy se celosvětová dohoda o ukončení produkce fosilních paliv bez zachycování emisí na nadcházejícím klimatickém summitu OSN COP28 zdá být stále méně pravděpodobná.

Podle Niny Pui, klimatické strategičky pro exportní financování z americké ekologické kampaně Oil Change International, by ukončení poskytování půjček a záruk exportními úvěrovými agenturami na projekty v oblasti fosilních paliv bylo "prvním zásadním krokem k tomu, aby naše mezinárodní klimatické cíle zůstaly na dosah".

Podle OCI vynaložily exportní úvěrové agentury zemí OECD v letech 2018 až 2020 na podporu uhelných, ropných a plynových projektů odhadem 41 miliard dolarů ročně, což je téměř pětinásobek jejich podpory čisté energie.

Kromě Mosambiku byly největšími příjemci pomoci v tomto období vyspělé země, například Kanada, Spojené arabské emiráty a Rusko.

Bohaté země se v roce 2021 dohodly na ukončení dotací na výrobu elektřiny z uhlí v jiných zemích, což ukazuje, že tento typ rozhodnutí OECD může "mít katalytický účinek na přechod k čisté energii", dodal Pui.

Krok k novému vymezení postoje členů mezinárodní organizace k fosilním palivům navazuje na závazek, který před dvěma lety učinily některé členské státy, včetně Spojeného království, Kanady, Francie, Itálie a Spojených států, na summitu OSN COP26 v Glasgow.

Jejich závazek postupně ukončit novou veřejnou podporu fosilních paliv v mezinárodním měřítku do konce roku 2022 zahrnoval výjimky pro projekty, u nichž dochází k zachycování emisí, a případy, které jsou "v souladu" s Pařížskou dohodou.

Vlády se v Glasgow rovněž dohodly, že budou tlačit na organizace jako OECD a mnohostranné rozvojové banky, aby aktualizovaly své rámce řízení tak, aby byly v souladu s cíli Pařížské dohody.  
Změny v režimu vývozních úvěrů OECD by byly zcela dobrovolné. Vyžadovaly by rovněž souhlas skupiny členských zemí, která zahrnuje hlavní poskytovatele finančních prostředků na fosilní paliva, kteří nepodpořili glasgowský závazek, jako je Japonsko a Jižní Korea.
Rovněž by vyvinula tlak na signatáře, aby omezili financování fosilních paliv svými exportními úvěrovými agenturami v zahraničí.
Exim, americká agentura pro vývozní úvěry, v květnu odhlasovala vyplacení téměř 100 milionů dolarů na podporu rozšíření indonéské ropné rafinerie a na modernizaci palivové účinnosti a bezpečnosti. V červenci také odhlasovala podporu úvěru pro obchodníka s komoditami Trafigura na nákup amerického zkapalněného zemního plynu na vývoz do Evropy.
Exim uvedl, že tato rozhodnutí podpoří více než 12 000 pracovních míst ve Spojených státech zvýšením prodeje ropy a zemního plynu v této zemi. Na žádost o komentář nereagovala.  

Podle Louise Burrowsové, která vede klimatickou a energetickou diplomacii pro alianci vlád "Beyond Oil and Gas Alliance", včetně Francie a Dánska, budou diskuse v OECD "užitečným donucovacím mechanismem k zahájení rozhovorů s opozdilci".

Podle zdrojů blízkých britské Exportní finanční agentuře, úvěrové agentuře této země, se Kanada zavázala podpořit plánovaný návrh Spojeného království předložený OECD před zasedáním, které se uskuteční příští měsíc. Kanadské ministerstvo financí uvedlo, že se "těší na spolupráci s podobně smýšlejícími partnery v OECD a na dalších mezinárodních fórech s cílem rozvíjet a podporovat čistou ekonomiku po celém světě“.