zpět

Ethereum se stává klíčovým blockchainem pro tokenizaci aktiv v reálném světě

22.12.2023

Digitální finanční technologie nesou významný transformační potenciál. Technologie distribuovaného účetnictví (DLT), kterou blockchain nejlépe reprezentuje, napájí digitální emisi dluhopisů, což v budoucnu může snížit potřebu prostředníků v procesu emise, čímž zlepší operační efektivitu a potenciálně sníží náklady. DLT rovněž leží v základu tokenizace reálných aktiv, což může zvýšit dostupnost určitých nástrojů.

Aby se však tyto potenciální výhody staly skutečností a získaly širší přijetí, Firma Moody's identifikuje několik klíčových překážek, kterým musí technologie a platformy založené na DLT čelit. Mezi tyto výzvy patří nedostatek interoperability a standardizace mezi DLT systémy, absence spolehlivých možností digitální hotovosti, regulatorní nejistoty a technologická rizika.

V posledních měsících začal stále větší počet institucí zkoumat blockchainy prostřednictvím pilotních studií a reálných transakcí. Mnoho těchto subjektů se zaměřuje na Ethereum, přitahované jeho rozsáhlým ekosystémem aplikací a sítí, které v posledních letech rozvinuly svou uživatelskou základnu a nabídku produktů. Jako open-source veřejný blockchain poskytuje Ethereum základní vrstvu, na níž mohou vývojáři budovat řešení pro sdílení dat a hodnoty napříč různými sítěmi.

Flexibilní design Ethereum a jeho víceletý plán na aktualizace, včetně těch, které zlepší interoperabilitu, ho staví do pozice oblíbené platformy pro digitální emise dluhopisů. Velké instituce, jako Evropská investiční banka, vydaly dluhopisy na Ethereum. Ethereum také podporovalo digitální dluhopis, který Moody's hodnotil v roce 2023, jednalo se o 10milionový dluhopis, který vydal Société Générale. Moody's očekává, že se s časem veřejné blockchainové sítě jako Ethereum a tradiční infrastruktura budou více propojeny, což posílí případy užití blockchainu a podpoří růst odvětví.

Koncept tokenizace aktiv, kdy se aktivum jako fond, nemovitost nebo umělecké dílo převede do digitálního tokenu pro uložení a přenositelnost pomocí DLT, získává na síle v posledním roce. Celková hodnota tokenizovaných reálných aktiv na veřejných blockchainech vzrostla za posledních 12 měsíců z 1 miliardy na 2 miliardy dolarů, přičemž většina z nich je hostována na Ethereum. Výrazným faktorem brzdícím přijetí tokenizace je nedostatek spolehlivé formy digitální hotovosti, což vedlo účastníky na trhu k uzavírání transakcí mimo řetězec nebo využívání stabilních mincí.

Stabilní mince, kryptoměny vázané na referenční aktivum, jako je fiat měna, fungují jako forma digitální hotovosti. Nicméně za stresových tržních podmínek se stabilní mince ne vždy udržely svou vazbu. Moody's navrhuje, že dvě další formy digitální hotovosti – tokenizované bankovní vklady a digitální měny centrální banky (CBDCs) by mohly řešit současné zranitelnosti stabilních mincí. Ačkoliv se očekává, že vývoj tokenizovaných bankovních vkladů a CBDC bude pokračovat v roce 2024, jejich interakce s veřejnými blockchainovými sítěmi zůstává nejistá.

Moody's předpokládá, že v roce 2024 dojde také k zlepšení právní jasnosti, jakmile regulátoři budou postupovat ve vytváření rámců pro podporu nových digitálních aktiv a služeb. Tempo pokroku však kolísá v jednotlivých regionech. Evropská unie, Singapur a Spojené arabské emiráty by mohly přilákat nové investory prostřednictvím zlepšené ochrany zákazníků a investorů a nových licenčních režimů pro digitální aktiva. Naopak Spojené státy pravděpodobně budou nadále využívat opatření k regulaci k vytváření právních precedensů na digitálním trhu s aktivy, protože vytvoření rámce pro digitální aktiva v USA zůstává cílem vzdálenějším.