zpět

ECB v červenci začne zvedat sazby na euru

10.6.2022

V 9:00 dorazí výsledek domácí inflace. ECB v červenci zvýší sazby na euru. Prognóza ECB zvýšila odhad růstu cen v eurozóně pro roky 2022 a 2023.

Během čtvrtečního obchodování se koruna udržela v úzkému pásmu 24,66 – 24,72 EURCZK. Středeční krátkodobé zpevnění, které koruně přineslo jmenování nových členů bankovní rady ČNB, se tak neopakovalo. Obdobně klidný den má za sebou i maďarský forint, polský zlotý ztratil cca 0,3 %. Pro páteční seanci počítáme s obchodováním koruny u hranice 24,70 EURCZK.

Odpolední zveřejnění výsledku zasedání ECB žádné překvapení nepřineslo, když se dle očekávání na sazby zatím „nesáhlo“. Tentokrát již ale oficiálně zaznělo, že ECB plánuje na svém červencovém zasedání zvýšit základní sazbu na euru o 25 bb. a obdobný krok předpokládá i pro zasedání v září. Byla také zveřejněna nová prognóza. Oproti předchozí z března aktuálně ECB počítá s vyšším růstem inflace, když pro rok 2022 očekává zvýšení cenové hladiny v eurozóně o 6,8 % a pro rok 2023 o 3,5 %. Mírně dolů byla pro uvedené roky také upravena prognóza růstu HDP. ECB také dle očekávání plánuje se začátkem 2. pololetí 2022 skončit s nákupy dluhopisů. ECB je nucena, i přes tlak Německa a dalších zemí, reagovat na rostoucí inflaci jen pozvolna, protože výrazný nárůst sazeb by způsobil problémy „jižnímu“ křídlu eurozóny z pohledu nákladů na obsluhu státního dluhu. Zmíněné červencové zvýšení sazeb bude pro ECB prvním utažením měnové politiky po více než 10 letech. Posilování dolaru po zasedání ECB na 23,20 USDCZK resp. 1,0650 EURUSD šlo na vrub faktu, že část trhu očekávala oznámení o červencovém zvýšení sazeb rovnou o 50bb. Dnes očekáváme obchodování s dolarem v pásmu 23,10 – 23,30 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z pohledu koruny je událostí dne v 9:00 zveřejněný květnový výsledek spotřebitelské inflace. Počítá se s mírným zpomalením dubnového růstu, ale i tak by byl odhadovaný meziroční růst cen o 15,4 % nejvyšším od roku 1993. Jiných dat se dnes ze střední Evropy nedočkáme.

Očekávané finanční události v Evropě

Evropský makroekonomický kalendář dnes zásadní data neobsahuje. Výsledky španělské spotřebitelské inflace nebo italské průmyslové produkce nemají potenciál kurz eura či dolaru ovlivnit.

Očekávané finanční události ve světě

Ve 14:30 SEČ bude zveřejněn sledovaný výsledek spotřebitelské inflace z USA. Za květen se počítá s tím, že nárůst spotřebitelských cen setrval na dubnové hodnotě 8,3 %. Z druhé strany Atlantiku později odpoledne ještě dorazí červnový spotřebitelský sentiment zveřejňovaný University of Michigan.