zpět

ECB následovala Fed a zvýšila sazby

28.7.2023

Výsledek HDP z USA pozitivně překvapil. Dolar nejdražší za poslední 3 týdny. Dnes dorazí výsledky inflace z několika zemí eurozóny.

Byť vše nasvědčovalo tomu, že čtvrtek zakončí koruna ziskem, skutečnost byla nakonec jiná. Domácí měna sice během dne postupně posilovala, aby se odpoledne poprvé v tomto týdnu dostala těsně pod 24,00 EURCZK, ale zisky večer odevzdala a obchodování zakončila na 24,07 EURCZK. Koruna odpoledne pozitivně reagovala na vystoupení guvernéra ČNB Aleše Michla, který mimo jiné zmínil, že ČNB, přes relativně výrazný pokles růstu cen, není s aktuální výší inflace spokojena a v podstatě vyloučil snížení korunových sazeb v dohledné době. Dnes očekáváme obchodování koruny těsně u hranice 24,00 EURCZK.

Byť to na posílení dolaru během větší části dne nevypadalo, odpolední zveřejnění HDP z USA za 2Q mu přineslo zajímavé zisky. Očekával se mezikvartální růst amerického hospodářství o 2,0 %, ale byla zveřejněna hodnota 2,4 %. Mírně se díky tomu zvýšila šance na další zvýšení dolarových sazeb, se kterým se jinak už nepočítalo. Koruna odpoledne ztratila na 21,90 USDCZK a byla nejslabší za poslední tři týdny. Dnes očekáváme pohyb koruny v rozmezí 21,80 – 22,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE