zpět

ECB: desetkrát a dost?

15.9.2023

Hlavní včerejší událostí bylo zasedání ECB. Ta nakonec mírně překvapila trhy, když podesáté v řadě zvýšila úrokové sazby.

Pozornost trhů včera směřovala na Sonnemannstrasse 20 ve Frankfurtu nad Mohanem, tedy do sídla ECB. Ta včera trochu překvapivě přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb o 25 bodů. Očekávání trhů a analytiků nebyla tentokrát vůbec jednotná, lehce větší číst ale předpokládala, že po deseti zvýšeních v řadě ECB ponechá sazby beze změny a udělá ve zvyšování sazeb pauzu, kvůli horším datům z evropské i globální ekonomiky. To se ale nakonec nestalo a hlavní sazba se tak dostala na 4,50 %, tedy nejvýše za 22 let, depozitní sazba byla zvýšena na 4,00 %. Zřejmě tedy nakonec převážily argumenty o vysoké inflaci, která zřejmě zůstane vyšší po delší dobu.

Tím zřejmě sazby v eurozóně dosáhly svého vrcholu. Jak říká sama ECB ve svém prohlášení: sazby se nyní dostaly na úroveň, kde když zůstanou po dostatečně dlouhou dobu, tak by měly významně přispět k návratu inflace k cíli. Ale samozřejmě si nechává současně otevřená data dodatkem, že „další kroky budou záviset na datech“.

Včerejší reakce eurodolaru byla trochu překvapivá. Zvýšení sazeb by mělo přinést zisky euru, to ale nakonec začalo vůči dolaru ztrácet a ztráty si udrželo. Včera před zasedáním se kurz pohyboval kolem 1,0730 EURUSD, dnes se drží na 1,0665 EURUSD.

Trhy zřejmě ale sklenici viděly spíše poloprázdnou: cyklus zvyšování sazeb v eurozóně zřejmě skončil, navíc nová prognóza ECB vyznívá pro evropskou ekonomiku hůře, než ta předchozí. Výhled inflace pro další tři roky byl revidován vzhůru, naopak hospodářský růst směrem dolů. A k tomu ještě odpoledne přišla docela dobrá data z USA (lepší data z maloobchodu i z trhu práce).

Pro korunu byla včerejší zpráva z ECB dalším negativním impulsem. Opět se tak snížil úrokový diferenciál mezi eurem a korunou, která po chvíli váhání začala opět slábnout ke 24,60 EURCZK. Výraznější ztráty utrpěla vůči dolaru, kde se dostala nad hladinu 23 korun za dolar.

Více k očekávaným událostem ZDE