zpět

Dosáhl už japonský jen na své dno?

26.10.2022

Japonské ministerstvo financí údajně v pátek prostřednictvím Bank of Japan utratilo více než 5,4 bilionu japonských jenů pro obranu stále slábnoucí japonské měny. Kurz tak během několika chvilek sletěl z maxim 152 USDJPY o více než 500 bodů pod 147 USDJPY, kde se nachází i dnes.

Japonské úřady zatím potvrdily, že vstoupily na trh 22. září. Od té doby mlčí o tom, zda podnikly další pokusy o podporu měny, ovšem očekává se, že rozšiřující se americko-japonský úrokový diferenciál bude pravděpodobně udržovat tlak na pokles jenu. Měnový výbor Fedu bude na svém zasedání příští týden pokračovat v razantním utahování měnové politiky. Sazby by měly jít nahoru o 75 bazických bodů. Je tak možné, že kurz japonské měny se i přes intervence bude v podobných mantinelech pohybovat i příští dny. Svou pozornost v pátek bude mít také zasedání Bank of Japan, trhy počítají s tím, že základní úroková sazba zůstane nedotčena. BoJ v pátek rovněž zveřejní svou čtvrtletní výhledovou zprávu, která poskytne trhu další pohled na myšlení banky a na to, jak vidí budoucí ekonomické podmínky.

Historie zásahů na trzích ze strany Bank of Japan je celkem bohatá. Není se tak čemu divit, že Bank of Japan je v současnosti největším držitelem japonských akcií prostřednictvím různých ETF a drží také přibližně 50 % japonského dluhopisového trhu. Japonská centrální banka za posledních 20 let při mnoha příležitostech opakovaně intervenovala na devizových trzích, aby buď udržela měnu atraktivní, nebo se pokusila měnu oslabit. Aktuální situace, kdy pouze od začátku března tohoto roku japonský jen stihl odepsat vůči americkému dolaru téměř 30 % své hodnoty, pomáhá posílit exportní sektor země tím, že dělá její zboží konkurenceschopnější. Tyto dodatečné prodeje zase pomáhají podpořit hospodářský růst a tím i pracovní trh nebo platební bilanci. Slabší měna ovšem také zdražuje dovoz a zejména zvyšuje tlaky na domácí růst cen.