zpět

Domácí průmyslové ceny rostou nejrychleji od roku 1992

16.5.2022

Domácí průmyslové ceny za duben meziročně vzrostly o 26,6 %, jedná se o nejvyšší číslo od ledna 1992. Meziměsíčně šly ceny nahoru o 2,3 %.

Pokud se zdá, že spotřebitelské ceny jsou s meziročním tempem růstu 14,2 % extrémně vysoké, pak ceny v průmyslu představují skutečný problém. Jsou totiž jistým předvojem toho, jak by mohly v nedaleké budoucnosti vypadat ty spotřebitelské. Ceny průmyslových výrobců se projevují do koncových cen pro zákazníky velmi silně.

Studenou sprchu představují také ceny v zemědělství. Ty meziročně vzrostly o 35,3 % a jsou vůbec nejvyšší od začátku sledování. U rostlinné výroby šly ceny nahoru meziročně o 50,2 %. Oleje zdražily o 64,5 %, obiloviny o 51,2 %, brambory šly nahoru o 15,2 % a zelenina o 13,6 %. Ceny ovoce byly vyšší o 13,8 %.

U živočišné produkce nebyly ceny tak dramatické, když se meziročně zvýšily o 17,8 %. Konkrétně u skotu to bylo 25,8 % a u jatečních prasat o 19,5 %. Ceny výrobců mléka šly nahoru o 18,3 % a u vajec o 16 %. Vůbec nejnižší nárůst cen panoval v dunu u producentů drůbeže, kde šly ceny nahoru o 5,3 %.

V dalších měsících se dá čekat, že ceny poletí ještě nahoru. Válka na Ukrajině, která je hlavním faktorem rostoucích cen, se ke svému konci neblíží a situace se v mnoha ohledech nadále komplikuje. Ruská agrese stojí za růstem cen pohonných hmot, energií a dalších vstupů do výroby a obchodu, to vede ke zvedání cen pro koncového spotřebitele potravin, oblečení, elektroniky, služeb, nábytku a dalších složek spotřebního koše.