zpět

Domácí průmysl proti předpokladům roste

9.5.2022

Podle dnes zveřejněných čísel z ČSÚ se březnová průmyslová výroba nečekaně meziročně zvedla o 0,4 % a meziměsíčně dokonce o 2,6 %. I přesto, že se držíme kolem kladné nuly, trhy počítaly s výrazným propadem.

Jedná se o pátý měsíc v řadě, kdy se český průmysl pohybuje v blízkosti nuly. Při pohledu na německá data se není čemu divit. Průmyslová produkce u našich západních sousedů v březnu meziměsíčně klesla o 3,9 %, což je nejhorší číslo od dubna 2020. Pokud se nedaří německému průmyslu, nemůže se výrazně dařit ani českému.

Nové zakázky meziročně vzrostly o 3,4 %, přičemž zahraniční šly nahoru o 2,8 % a domácí o 4,9 %. Tato čísla jsou mírně pozitivní, avšak ukazují na jeden neblahý fakt, že aktivita a spotřeba v zahraničí klesá. Zatímco domácí poptávka může krátkodobě saturovat hlad domácího průmyslu po zakázkách, dlouhodobě toho není schopna a nutně přijde pokles.

Tahounem domácího průmyslu nebyl tradičně automobilový průmysl, který meziměsíčně prakticky stagnoval a ve srovnání s březnem 2021 dokonce klesl o 17 %, ale především výroba elektrických zařízení a rozvod elektřiny.