zpět

Dolar výrazně ztrácí

24.11.2022

Dolar od včerejšího odpoledne ztratil téměř 30 haléřů. Forint slábne po doporučení zmrazit evropské prostředky pro Maďarsko. Domácí ekonomika nabídne výsledky sentimentů. V USA je dnes svátek.

Obchodování ve střední Evropě včera provázely mírné ztráty koruny a zlotého, maďarský forint byl včera nejméně úspěšnou měnou střední Evropy, když v intradenním vyjádření proti euru ztratil 0,75 %. Forint oslabil v návaznosti na zprávu, že Evropská komise doporučuje zmrazit částku 7,5 mld. EUR z evropských fondů právě pro Maďarsko. I dnes počítáme s obchodováním koruny v mantinelech 24,30 – 24,40 EURCZK.

Dolar se včera až do téměř čtvrté hodiny odpolední obchodoval v relativně úzkém pásmu 23,54 – 23,65 USDCZK resp. 1,0300 – 1,0340 EURUSD. Změnu přinesl výsledek Indexu nákupních manažerů (PMI) ve výrobním sektoru, kde došlo k výraznému propadu pod „dělící“ hodnotu 50 bodů (hranice oddělující pozitivní očekávání od negativního). Dolar reagoval oslabením, když den zakončil na 23,45 USDCZK. Během noci si připsal ale ještě výraznější ztráty, když se ranní kotace pohybují okolo 23,35 USDCZK. Dnes je ve Spojených státech svátek, ale nemusí to nutně, vzhledem ke včerejšímu zmíněnému výsledku PMI, znamenat klidné dolarové obchodování.

Více k očekávaným událostem ZDE