zpět

Dolar posílil po zveřejnění americké inflace

13.6.2022

Růst cen v USA proti očekávání ještě zrychlil. Dolar výrazně posílil a v pondělí ráno zisky ještě rozšiřuje. Se začátkem týdne rizikovější aktiva výrazně ztrácí.

Páteční obchodování koruny bylo velmi klidné a koruna nakonec zůstala jedinou měnou v regionu, která uhájila své pozice. Maďarský forint odepsal 0,5 % až téměř k psychologické hranici 400 EURHUF. Ztráty zlotého byly zhruba poloviční. Zvlášť odpoledne ostatním středoevropským měnám vůbec nepřálo, ale koruna „přešlapovala“ na místě. Dnes od domácí měny očekáváme setrvání nad hranicí 24,70 EURCZK. Pohyb by koruně mohlo přinést případné mediální vystoupení některého ze členů bankovní rady ČNB.

Americkému dolaru k dalším ziskům pomohlo odpolední zveřejnění americké inflace. Očekávání bylo nastaveno tak, že na „inflačním vrcholu“ už americká ekonomika byla. Namísto toho ale květnové spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 8,6 %, čekala se stagnace na dubnové hodnotě 8,3 %. U jádrové složky inflace se očekávalo zpomalení růstu z 6,2 % na 5,9 %, ale nárůst cen očištěných o jídlo či paliva nakonec dosáhl na rovných 6 %. Na trzích se tak spekuluje o tam, že by reakce Fedu v podobě zvyšování dolarových úrokových sazeb mohla být výraznější, než bylo avizováno. Dolar v reakci po zveřejnění výsledků inflace zpevnil na 23,51 USDCZK resp. 1,0510 EURUSD. V závěru seance sice menší část zisků odevzdal nazpět, ale v pondělí ráno se obchoduje za 23,55 USDCZK resp. 1,0480 EURUSD.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Ze střední Evropy se dnes žádných zásadních kurzotvorných dat nedočkáme. Regionální měny mohou ztrácet v případě pokračujících zisků dolaru.

Očekávané finanční události v Evropě

Z evropských dat stojí dnes zmínku pouze dubnová data z Velké Británie v podobě průmyslové produkce a obchodní bilance.

Očekávané finanční události ve světě

Zpoza Atlantiku dnes žádné makroekonomické výsledky nedorazí, ale vzhledem k obecně negativně náladě na trhu to nemusí znamenat nudnou seanci.