zpět

Defi je i nadále rizikovou investicí pod hrozbou hackerů

21.12.2023

S koncem roku 2023 se decentralizovaný finanční trh (DeFi) opět zabývá hodnocením škod způsobených hacky a využitím. Podle nedávného zprávy od IntoTheBlock není letos situace tak beznadějná jako v minulém roce, kdy ztráty klesly z úžasných 53,5 miliardy dolarů v roce 2022 na pouhých 1 miliardu dolarů tento rok.

Avšak není 1 miliarda dolarů opravdu přijatelnou roční ztrátou pro nově vznikající průmysl bojující o uznání ve mainstreamu?

Odpověď je jasná - ne. Roční ztráty ve výši 1 miliardy dolarů by byly znepokojující i pro tradiční finanční sektor. Pro DeFi, které teprve začíná zotavovat po katastrofickém roce 2022, to představuje nepřijatelnou úroveň rizika pro všechny kromě nejodolnějších investorů.

V tomto kontextu klesnutí na 1 miliardu dolarů již není tak pozitivní. Pokud se podíváme na data z jiných zdrojů, trend je ještě znepokojivější. Výzkum od Immunefi odhalil 59,9% čtvrtletního nárůstu kryptoměnových ztrát ve třetím čtvrtletí 2023, s DeFi, které představuje ohromujících 96,7 % z celkových 685,5 milionů dolarů. To je nárůst oproti 80,5 % kryptoměnových ztrát připisovaných DeFi v roce 2022.

Takže místo aby se DeFi stávalo bezpečnějším, zdá se, že se stává "problematickým dítětem" kryptoměnového průmyslu, pokud jde o riziko podvodů.

Nejenže riziko neklesá, ale útoky se stávají také sofistikovanějšími. Uveďme si nedávný hack KyberSwap, který vedl ke ztrátě 54,7 milionu dolarů. Protokol tehdy označil zneužití za "jedno z nejsložitějších v historii DeFi", vyžadující "přesnou posloupnost on-chain akcí". Stejně tak nedávný Ledger hack, při kterém bylo vytaženo 484 000 dolarů z peněženek, byl složitý a vícevrstevnatý, umožňujíc hackerům nevýrazně odčerpat aktiva z peněženek nesmělých uživatelů.

Realita je taková, že většina uživatelů nemá znalosti a zkušenosti chránit se před takovými riziky. I zkušení investoři do DeFi jsou pravidelně překvapeni stále složitějšími kybernetickými útoky. A to je přesně důvod, proč DeFi má problémy přilákat mainstreamové investory, kteří většinou považují rizika za jednoduše příliš velká. Průzkum provedený nedávno společností Haven1, kterou jsem spoluzakládal, ukázal, že více než 50 % uživatelů DeFi se vyhýbá aktivnímu obchodování kvůli nedostatku znalostí a strachu z podvodů.

A instituce? Penzijní fond nebo správce majetku by nikdy nemohl investovat klientovy prostředky do průmyslu, který každoročně ztrácí ekvivalent 2 % své tržní kapitalizace v důsledku kybernetických útoků. Poměr rizika a odměny je jednoduše nepřijatelný. A přesto bez institucionálního kapitálu bude ekosystém DeFi pokračovat ve stagnaci jako otravný společník kryptoměnového trhu.
Pokud opravdu chceme přivést do prostoru DeFi biliony dolarů z maloobchodu a institucionálních peněz, potřebujeme posun ve směru bezpečnosti. Bezpečnost a ochrana zákazníků musí být klíčovými oblastmi pro rozvoj, aby se letošních 1 miliarda dolarů ztrát snížilo na nulu. Teprve potom uvidí veřejnost DeFi jako legitimní finanční ekosystém, který může konkurovat tradičním hráčům.

Odobřujícím způsobem už vidíme několik vzrušujících inovací v této oblasti, včetně NFT pro ověření digitální identity, funkcí pro pozastavení smart kontraktu jako rychlou reakci na zneužití a vývoje zdokonalené infrastruktury bezpečnosti. Ale v roce 2024 potřebujeme vidět mnohem více. Bezpečnostní zábrany musí být integrovány do protokolů DeFi na síťové úrovni, aby poskytly uživatelům potřebné klidné spaní.

Jakmile se zotavování kryptoměnového trhu v roce 2024 zrychlí, musíme najít rovnováhu mezi decentralizací a ochranou spotřebitelů, abychom změnili vnímání DeFi jako bezprávného "Divokého západu". Pokud jde o osobní finance, důvěra je nejdůležitějším faktorem, i v bezdušovém prostředí. Chceme-li, aby DeFi oslovilo širší veřejnost, my, kteří stavíme v decentralizovaném ekosystému, musíme tvrdě pracovat na získání této důvěry tím, že posuneme poměr rizika a odměny na přijatelné úrovně. Jakmile vyřešíme problém rizika, uživatelé přijdou.