zpět

Data z USA potvrdí silný trh práce

5.4.2024

Dnešní hlavní čísla přijdou odpoledne z USA. První pátek v měsíci tradičně přináší statistiky z amerického trhu práce. A ty by měly být opět pozitivní.

Pozornost investorů se dnes bude upínat k odpoledním datrům z USA. Ve 14:30 budou zveřejněny oficiální statistiky z amerického trhu práce – především počet nově vytvořených pracovních míst. Očekává se opět relativně vysoký počet nad 200 tis., což by mohlo trhy dále ujistit v tom, že Fed nebude se snižováním sazeb spěchat. Takže odpoledne uvidíme, kam se posunou očekávání ohledně červnového snížení sazeb (aktuálně 57 % pravděpodobnost snížení sazeb).

Dobrá data dnes byla očekávána i z tuzemské ekonomiky. Nakonec ale růst maloobchodních tržeb zaostal za očekáváním trhu – tržby vzrostly o 1,6 %, trh čekal 2,3 %. Výše ovšem byla revidována čísla za předchozí měsíc.

Koruna včera oscilovala kolem 25,30 EURCZK, žádný výraznější impuls nepřišel. Ani z Polska, kde sice zasedala polská centrální banka, ta ale dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny.

Očekávané události