zpět

Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů od ledna končí. Co a jak se vlastně změní?

15.11.2023

Už brzy se zaměstnavatelé v České republice musí připravit na to, že vládní konsolidační balíček od nového roku citelně sníží daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Od ledna příštího roku tak bude platit, že lidé nebudou muset poskytnuté benefity danit jen do výše poloviny průměrné mzdy, a tedy až do 21 983 korun za rok.

Až do konce roku 2023 platí, že všechny nepeněžní benefity jsou od daně z příjmů fyzických osob plně osvobozené. Kvůli opakovaně vysokým deficitům státních rozpočtů ale vláda navrhla změny, které mají České republice přinést minimálně desítky až stovky milionů korun za rok. Hodnota všech benefitů nad limit poloviny průměrné mzdy totiž bude podléhat dani z příjmu i povinnému pojistnému.

Nepeněžní benefity poskytnuté do limitu tedy budou na straně zaměstnance osvobozené od daně a pojistného a zároveň bude platit, že jejich hodnota bude od ledna roku 2024 považována za daňově neuznatelný náklad na straně zaměstnavatele. Jakékoliv nadlimitní benefity budou považovány za zdanitelný příjem zaměstnance a rovněž za daňově uznatelný náklad na straně zaměstnavatele.

Novinka se od roku 2024 dotkne kupříkladu vzdělávacích služeb, vstupného do sportovních zařízení, vstupného na kulturní akce, zájezdů na dovolenou, příspěvků na dětské letní tábory, služeb léčebného a zdravotního charakteru nebo třeba nákupů knih.

Do regulace daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů se vláda pustila i přesto, že podle nejrůznějších průzkumů je poskytuje více než 90 procent českých zaměstnavatelů.

I zaměstnanci opakovaně uvádí, že tato forma benefitů má pozitivní dopady na jejich duševní pohodu, zdraví i pracovní výkonnost. Také zaměstnavatelé v proběhlých průzkumech ve více než 93 procentech uvedli, že daňové zvýhodnění benefitů považují za smysluplné. Pracovníci i firmy se navíc shodně domnívají, že stát by měl volnočasové aktivity tímto způsobem podporovat.

Ohlášené limity se od roku 2024 netýkají oblíbených stravenek, i u nich ale vláda plánuje nemalé změny. Dojde totiž ke sjednocení podmínek pro daňové osvobození stravného poskytovaného zaměstnancům. Aktuálně platné podmínky pro stravenkový paušál tak bude nově dopadat i pro stravování poskytované nepeněžní formou, a tedy pro závodní stravování.

Až do této doby měli zaměstnavatelé možnost si od základu daně odečíst maximálně 55 procent ceny stravenky, nově si ale do nákladů dají až 107,10 koruny.

Je každopádně otázkou, jak na tyto novinky kolem daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů zareagují samy firmy. Stát doufá, že se promítne ve vyšších odvodech do státního rozpočtu. Úředníci a politici jsou povětšinou toho názoru, že nadlimitní benefity podniky zdaní a jejich případné zrušení následně dorovnají navýšením mezd. Někteří klíčoví zaměstnavatelé ale již uvedli, že to se vůbec stát nemusí.

Zaměstnavatelé totiž ušetřené peněžní prostředky mohou využít pro navýšení dividendy, která následně směřuje k zahraniční matce. Podpora spotřeby a celkové ekonomické aktivity tak, jak doufá vláda, se tak vůbec nemusí odehrát.