zpět

ČNB dnes sazby měnit nebude

3.8.2023

Zatímco Bank of England dnes pravděpodobně zvýší úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, ČNB by k obměně měnových podmínek sáhnout neměla. Americký dolar těží z výrazně lepších dat soukromého sektoru pracovního trhu USA.

Koruna se v úvodu čtvrtečního obchodování drží těsně pod hladinou 24,00 EURCZK, impuls k pohybu by pak mohlo přinést odpolední měnově politické jednání ČNB. Výkyvy kurzu koruny z posledních týdnů však ukazují, že prostor pro posílení je značně omezen, naopak rizika oslabení jsou vychýlena v neprospěch naší domácí měny a lze tak čekat, že bankovní rada nebude chtít podporovat tendence k dalším ztrátám. Pro centrální bankéře je totiž dlouhodobě silnější koruna žádoucí, což současná bankovní rada několikrát zdůrazňovala zejména v souvislosti s protiinflačním faktorem silné domácí měny. Na dnešním setkání lze s největší pravděpodobností čekat ponechání sazeb na stávající úrovni, určující pak pro trhy bude zejména následná tisková konference a výhled na příští měsíce.

Americký dolar během včerejší seance v souhrnu posiloval, a to i navzdory zprávě o snížení ratingu od agentury Fitch z nejvyšší hodnoty AAA na AA+. Ta to zdůvodnila rostoucím dluhovým zatížením země a zhoršením fiskálních vyhlídek pro následující období. Americké měně tak ze zveřejněných dat pomohla zejména zpráva ze soukromého sektoru pracovního trhu od společnosti ADP, jenž ukázala na stále solidní růst pracovních míst, který byl výrazně nad tržními odhady analytiků. Z příchozích dat se dnes dočkáme zveřejnění indexu nákupních manažerů od společnosti ISM za červenec, dorazí také tradiční čtvrteční statistika počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Americký dolar se na hlavním měnovém páru dostal v průběhu včerejší seance pod 1,0930 EURUSD, vůči české koruně se pak americká měna obchoduje již nad hladinou 21,90 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE