zpět

Čínský HDP vzrostl, na domácí spotřebu se ale spoléhat nemůže

17.7.2023

Čínské HDP sice roste, ale za očekáváním opět zaostal. Dílčím důvodem je pokles útrat čínských spotřebitelů. Proč ale nejsou maloobchodní tržby, v případě Číny, pro tamní HDP tak důležité? Jaký je u zemí G20 podíl domácích maloobchodních tržeb na HDP?

Ve 2Q 2023 čínská ekonomika meziročně vzrostla o 6,3 %. Oproti 4,5% růstu za 1Q je sice pozitivní, ale tržní očekávání bylo aktuálně nastaveno na růst 7,3 %. Čínské centrální vládě se příliš nechce podporovat ekonomiku přímými finančními stimuly i vzhledem k extrémnímu zadlužení čínských provincií, o tomto problému jsme psali ZDE.

Největším problémem, se kterým se Čína aktuálně potýká, je nezaměstnanost mladých lidí tzn. ve věku 16-24 let. V této věkové skupině dosahuje čínská nezaměstnanosti výše 21,4 %, což je na úrovni Itálie čtvrtá nejvyšší míra ze všech zemí G20. Dalším problémem je nestálý růst maloobchodních tržeb, které se v červnu meziročně zvýšily pouze o 3,1 %. Jsou ale útraty čínských spotřebitelů z pohledu tamního HDP zásadní?

Zemí ze skupiny G20, která se může nejvíce „spolehnout“ na domácí spotřebu, jsou Spojené státy americké. V jejich případě se spotřeba domácností na celkovém HDP podílí téměř ze 70 %. Žebříček G20 naopak uzavírá Čína s podílem cca 38 %. Tento výsledek do značné míry vysvětluje, proč čínská ekonomika, přes relativně výrazný růst tamních maloobchodních tržeb v březnu, dubnu a květnu, v roce 2023 za očekáváním značně zaostává a plánovaného 5% růstu s největší pravděpodobností nedosáhne. Ani růst spotřebitelských výdajů o více než 10 % nestačí v případě Číny na „dorovnání“ manka v podobě poklesu realitního trhu, který v předchozích letech tvořil neuvěřitelných cca 25 % celého čínského HDP. Aktuálními problémy čínské ekonomky jsme se zabývali v jednom z dřívějších článků. Naopak americký výsledek znamená, že je tamní ekonomika výrazně méně závislá na vývoji celosvětového hospodářství a lépe odolává např. problémům v zahraničním obchodu. S trochou nadsázky se dá říct, že co se ve Spojených státech vyrobí, to se tam i sní.

zdroj: www.theglobaleconomy.com

Česká republika, jakožto exportní země, si nemůže dělat naděje na přední příčky v rámci EU. S výsledkem cca 45 % se pohybuje až v samotném závěru žebříčku.

zdroj: www.theglobaleconomy.com

Nízký podíl maloobchodních tržeb na národním HDP není nutně problém. Ale jen pokud se bavíme o vyspělé ekonomice výrazně závislé na službách, a ne na průmyslu a vývozu průmyslových produktů.