zpět

Čínské ceny duply na brzdu

11.4.2023

Březnové spotřebitelské ceny meziročně nečekaně vzrostly pouze o 0,7 % a oproti předchozímu měsíci dokonce klesly o 0,3 %.

Čínská politika nulové tolerance COVIDu způsobila propastné rozdíly mezi jednotlivými regiony Číny a jejich tempem růstu, což má dopad i na ceny jako takové, vzhledem k nerovnoměrné poptávce spotřebitelů a firem.

Březnové ceny meziročně rostly nejpomaleji od září 2021. Meziměsíčně šly dokonce dolů už druhý měsíc v řadě. Prakticky celý západní svět bojuje s vysokou mírou inflace, ale Čína si zadělává na opačný problém. Pokud se růst ceny zastaví, riziko deflace, tedy zlevňování, je velmi reálné.

Deflace je velkým strašákem a pro Čínu, která potřebuje silný ekonomický růst, je skutečnou hrozbou. Snižování cen na první pohled působí jako skvělá věc, ale v důsledku vede k nižším tržbám maloobchodníků i výrobců, k propouštění a snižování spotřebitelské poptávky a v konečném důsledku k ekonomickému propadu.

Hlavní důvod nízkého růstu cen v březnu byl v oblasti potravin. Ty meziročně vzrostly jen o 2,4 %, což představuje další zpomalení oproti únoru. Dolů šly především ceny čerstvé zeleniny. Nepotravinářské zboží taktéž zpomalilo růst na 0,3 % a náklady na dopravu dokonce klesly o 1,9 %.