zpět

Čínská ekonomika klopýtá

19.4.2022

Čínská ekonomika v 1.Q 2022 meziročně vzrostla o 4,8 %. Oproti předchozímu čtvrtletí šla nahoru o 1,3 %. I když jsou obě čísla vyšší, než trhy čekaly, přesto se nejedná o výsledky, nad kterými se dá jásat.

Čína a její nesmírně tvrdá opatření vůči C19 se projevují na pomalejším růstu HDP. Rizika existují především pro nadcházející měsíce a jejich hlavním zdrojem je zejména trh práce. Březnová nezaměstnanost vzrostla na 5,8 %, zatímco v únoru to bylo 5,5 %.

Podstatné je, že ve věku 16-24 let šel podíl nezaměstnaných na 16 %. Nezaměstnanost jde nahoru bohužel i ve velkých městech. V prvních 31 největších dosáhla březnová nezaměstnanost na 6 %, což znamená oproti únoru podstatný nárůst. Číňanům se navíc v březnu prodloužil pracovní týden na 47,3 hodiny, ještě v únoru to bylo 46,7 hodiny.

Rostoucí nezaměstnanost bude problém i v dalších měsících. To souvisí také s méně ambiciózním plánem vlády na tvorbu nových pracovních míst. Těch chce Čína letos vyprodukovat 11 mil. a v prvním čtvrtletí jich bylo vytvořeno 2,85 mil. HDP nejde nahoru tak rychle, budoucí hrozby jsou veliké a nezaměstnanost letí vzhůru. Tato kombinace bude znamenat pro čínskou vládu v oblasti trhu práce problém.

Špatná situace Číňanů je dobře vidět na jejich útratách. Tržby maloobchodníků se v březnu propadly o 3,5 %, což je první pád od července 2020. Růst HDP o 4,8 % je z pohledu západu relativně slušný výsledek, ale pro Čínu, která je řadu let zvyklá na dvojnásobné tempo růstu a nezřídka i na dvouciferný růst, je to jednoduše málo.