zpět

Čína zvedá ceny všem kromě sebe

16.2.2022

Zatímco většina zemí bojuje se zrychlujícím se tempem zdražování v mnoha oblastech ekonomiky, Čína je na tom diametrálně odlišně. Tamní spotřebitelské ceny sice také rostou, ale poslední dva měsíce zpomalují své tempo, takže v lednu ručička „cenoměru“ ukázala na meziroční růst cen o 0,6 % a meziměsíčně ceny šly nahoru o 0,4 %. Pro západ naprosté sci-fi.

Zpomalující růst cen jde na vrub hned několika faktorům. Ceny potravin v Číně nerostou jako všude jinde, ale dokonce klesají, a to dost silně o 3,8 %. Hlavním důvodem jsou padající ceny vepřového masa.

Ceny nepotravinářského zboží se mírně zvedly o 2 %. Nejvíce si Číňané připlatili za dopravu, a sice o 5,2 %, za bydlení o 1,4 % a ceny za vzdělání a kulturu povyskočily o 2,9 %. V žádné oblasti se nekoná nějaká inflační bouře a nic nenasvědčuje tomu, že by ceny měly růst výrazně rychleji.

Inflace je však dvousečná zbraň. Na jedné straně příliš rychle rostoucí ceny omezují spotřebu. Na to navazující utahování měnových podmínek ze strany centrální banky posiluje domácí měnu a ta způsobuje problémy exportérům.

Na druhé straně je zdravá míra inflace potřebná k posouvání ekonomiky dopředu. Jedině inflace motivuje ekonomické subjekty zvedat pracovní aktivitu, produktivitu a efektivitu.

Čínská centrální banka cíluje 3 % tempa růstu cen. Jestliže jsme nyní na 0,9 %, je to výrazně pod požadovanou hodnotou a zdá se, že Čína nyní způsobuje robustní růst cen všem kromě sebe. Je totiž pravděpodobné, že politiku nulové tolerance vůči C19 a tvrdá, z pohledu vyspělého světa až nesmyslná, opatření musejí čínští komunisté vykompenzovat nízkými životními náklady pro běžné Číňany.