zpět

Čína po dvou a půl letech v deflaci

9.8.2023

Čínské ceny v červenci meziročně klesly o 0,3 %, což sice trhy čekaly, ale naposledy se v Číně zlevňovalo v únoru roku 2021. Oproti červnu šly nahoru o 0,2 %.

Jsme svědky souběhu hned několika faktorů, které vedou k poklesu cenové hladiny. Jednak je to pokles cen potravin o 1,7 % a to zejména díky zlevnění vepřového masa. Ceny v dopravě šly také dolů a sice o 4,7 %. V ostatních oblastech jako ve vzdělání, bydlení, nebo oděvech ceny buď stagnovaly nebo rostly jen velmi mírně.

Druhým faktorem stojícím za deflací je vysoká srovnávací základna s loňským rokem, kdy ceny rostly zdaleka nejvíce a zdražování dosáhlo tempa více než 2,5 %. Z pohledu ČR se jedná o úsměvnou realitu, protože evropské země se potýkají i s dvoucifernou inflací.

Deflace je na první pohled skvělá věc, ale skrývá velké úskalí. Krátkodobě nepředstavuje problém, pokud trvá déle, poškozuje ekonomiku. Snižování cen je pro spotřebitele dobrá zpráva, ale méně tak pro obchodníky a výrobce zboží a služeb. Ti za své služby inkasují stále méně. Konkurence a cenový boj bude tlačit ceny nadále dolů ve snaze prodat zboží. To vede ke stále nižším příjmům firem a ty jsou nuceny škrtat náklady. Někdy si vystačí s omezením příjmů, jinde musí sáhnout na mzdy, úvazky, následuje propouštění a ukončení výroby úplně. Tento scénář se však netýká Číny. Koncem roku odezní vysoká srovnávací základna a ceny se dostanou opět do inflační podoby.