zpět

Čína nadále bojuje s propadem exportu. Negativně to dopadá i na čínské HDP

8.9.2023

Světová továrna bojuje s exportním propadem. Podle aktuálních dat se čínský vývoz v srpnu meziročně snížil o 8,8 procenta, což znamená, že klesl už počtvrté v řadě. Čína naráží na nedostatečnou poptávku ve světě i menší zájem ze strany tuzemských nakupujících, a to spotřebitelů i firem. Jde o velký problém pro její ekonomiku, která je na exportu silně závislá.

Dovoz do Číny se podle aktuálních dat minulý měsíc také snížil, a to meziročně o 7,3 procenta. Na druhou stranu je ale zřejmé, že propad exportu i importu byl méně dramatický než minulý měsíc. Současné odhady analytiků byly dokonce horší než zveřejněná čísla.

Je patrné, že zveřejněná data naznačila možný růst v dalších měsících. Světová poptávka se pomalu oklepává ze silného inflačního tlaku z posledních měsíců a z toho by právě Čína mohla v budoucnu profitovat. Za indikátor oživení světové poptávky je možné považovat i export z Jižní Koreje, který v srpnu rovněž klesl znatelně mírnějším tempem než během července.

Bilance čínského zahraničního obchodu se v letošním srpnu dostala do přebytku 68 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu asi 1,5 bilionu korun. Právě exporty ale byly pro Čínu velmi dlouho tím, na čem byla její ekonomika závislá, a to i během pandemie nemoci covid-19. Postupně se ale poptávka ze světa propadla a tamní hospodářská výkonnost na to negativně doplatila.

Číně se však v oblasti dovozu podařilo předběhnout analytické odhady, a i proto se čeká, že do budoucích měsíců se opět významněji zvedne tamní spotřeba. Čína ale tomuto růstu prozatím příliš nepřispívá skrze vládní programy na podporu ekonomiky. Výraznějšímu opatření pro podporu hospodářské výkonnosti se totiž vyhýbá a prozatím se odhodlala jen k několika dílčím krokům.

V roce 2021 se export v Číně podílel na meziročním růstu tamního HDP skoro třiceti procenty. V tomto roce se podařilo Číně dosáhnout rekordního přebytku obchodní bilance a hrubý domácí produkt tohoto státu stoupl o 8,1 procenta. V roce 2022 Čína vykázala růst meziroční hospodářské výkonnosti ve výši tří procent, což byl jeden z nejhorších výsledků za několik posledních desítek let.

V letošním roce bude dosažený meziroční růst hrubého domácího produktu oproti roku 2021 také o mnoho nižší. Odpovídat by mohl stanovenému cíli tamní vládnoucí komunistické strany, a tedy zhruba pěti procentům. Ve druhém letošním čtvrtletí zažila čínská ekonomika meziroční růst ve výši 6,3 procenta, oproti prvnímu kvartálu to byl lepší výsledek, analytici ale čekali ještě něco mnohem příznivějšího.

Zdá se, že do roku 2030 by mohla výkonnost čínské ekonomiky zpomalit až na 3,5 procenta. Je tedy zřejmé, že postupný pokles čínského hospodářského tempa bude v dalších letech pokračovat a růst z posledních několika desítek let se Číně už zřejmě nepodaří jednoduše obnovit. Negativně tomu přispívá třeba i demografický vývoj v Číně, neboť míra porodnosti zde postupně klesá. Do roku 2050 by meziroční růst čínského hrubého domácího produktu mohl dokonce klesnout až k nepříznivé hranici jednoho procenta.