zpět

Česká koruna vládne středoevropskému prostoru

31.1.2023

Eurodolar opakovaně kolem hranice 1,09, parita mizí v dáli. Česká koruna ztratila část svých rekordních zisků, potenciál má ale nadále. Dnes nás čeká série výsledků evropských HDP.

Dnes v noci dorazily výsledky PMI indexů z Číny a čísla pozitivně předčila očekávání, když byla překročena magická hranice 50 bodů (v průmyslu 50,1, sektor služeb dokonce 54,4). Na eurodolaru během včerejška došlo po několika dnech k opětovnému pokoření hranice 1,09 EURUSD, euro ale zisk neudrželo a den zakončilo opět na 1,08 EURUSD. Ani pokus české koruny o prohloubení zisků vůči USD včera nevyšel a česká koruna se musela smířit v závěru dne s kurzem 21,94 USDCZK. Na koruně je tak dolar nejslabší od února 2022, na eurodolaru aktuálně vidíme hodnoty, které byly naposledy v dubnu 2022.

Vůči euru se včera české koruně spíše nedařilo, denní seanci zakončila na 23,84 EURCZK. Dnes na ní očekáváme pohyb v pásmu 23,80 – 23,85 EURCZK. Naše domácí měna je opravdovým zázrakem středovevropského prostoru. Ačkoli pro sílící korunu z pohledu toků v reálné ekonomice už nelze vidět silné důvody, tuzemská ekonomika je na tom ve srovnání s dalšími státy střední Evropy podstatně lépe. Oproti stavu před válkou na Ukrajině je česká koruna o 3 % silnější, polský zlotý naopak o 3 % slabší a forint zeslábl dokonce o 7 %. Zlotému, který včera nepatrně oslabil na 4,71 EURPLN, bude v nadcházejících týdnech přítěží krátká recese, do které by Polsko mělo podle analytiků sklouznout v prvním čtvrtletí letošního roku. Forint včera sice nepatrně posílil na 389 EURHUF, situace v Maďarsku je ale svízelná. Mezinárodní ratingová agentura S&P mu před několika dny zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti, takže země se nyní nachází pouhý jeden stupeň nad spekulativním pásmem, které už pak znamenalo výrazný problém pro investory do maďarských dluhopisů.

Více k očekávaným událostem ZDE