zpět

Česká koruna slábne, trend bude nejspíš pokračovat i nadále

24.7.2023

Poprvé od poloviny března se kurz české měny dostal během pátku přes hranici 24 korun za euro. Oproti dubnovým maximům z letošního roku je česká koruna vůči euru slabší už o jednu korunu. Trhy i kvůli vývoji inflace z posledních týdnů očekávají blížící se snížení úrokových sazeb České národní banky. Do konce roku 2023 by se hlavní úroková sazba ČNB mohla dostat ze sedmi i na šest procent.

Nižší úrokové míry sice pomohou přispět k ekonomickému růstu české ekonomiky, nelíbí se však investorům. Případný propad úrokových sazeb by to totiž mohl k nižším výnosům, a proto se kvůli těmto rizikům investoři čím dál častěji poohlíží po alternativách. Ačkoliv Česká národní banka bude své sazby pravděpodobně už jen zvyšovat, jiný scénář se očekává třeba u Evropské centrální banky.

Evropská centrální banka by totiž mohla úrokové míry ještě navyšovat, což se investorům zamlouvá. Od sazeb centrálních bank se totiž do velké míry odvíjejí i úroky v oblasti vkladů či úvěrů. V případě vyšších úrokových měr se na jedné straně sice prodražují úvěry podnikům na provoz či investice, na té druhé se ale střadatelé dočkají vyššího úrokového zhodnocení třeba na spořících účtech či termínovaných vkladech.

Za oslabením české koruny z posledních dnů ale mohou stát i výroky některých českých centrálních bankéřů. Tomáš Holub jako jeden z předních jestřábů aktuální bankovní rady ČNB totiž uvedl, že už nevidí pro vyšší sazby příliš prostor. Následně na toto vyjádření Tomáše Holuba navázala i viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, podle které se bude česká koruna v horizontu příštích dvanácti měsíců dál propadat, a to až o jednu korunu.

Eva Zamrazilová tak do velké míry narušila snahy ostatních českých centrálních bankéřů z posledních měsíců. Ti se totiž v čele s aktuálním guvernérem ČNB Alešem Michlem snažily často s větším či menším úspěchem verbálně intervenovat ve prospěch silné koruny. Slova viceguvernérky ale takové snahy narušily a přispěla k poklesu kurzu české měny.

První kolo poklesu úrokových sazeb České národní banky může být zahájeno už za pár dnů. Nejbližší měnové zasedání je totiž momentálně naplánované už na 3. srpna.

Vzhledem k vývoji inflace v České republice se dá očekávat hlasitá debata na téma možného zvyšování sazeb. Podle červnových čísel Českého statistického úřadu se totiž inflace v červnu dostala pod desetiprocentní hranici a poprvé od ledna roku 2022 byl její meziroční vývoj jednociferný.

Červnová data ukázala, že za spotřebitelskou inflaci ve výši 9,7 procenta je možné aktuálně vděčit hlavně díky nižšímu cenovému nárůstu nákladů na bydlení i potravinám.

Zároveň je možné očekávat, že pozitivní vývoj inflace směrem dolů bude pokračovat i v příštích obdobích. Napovídají tomu i indexy výrobních cen, které nerostou tak dramaticky jako dříve. I proto mohou členové bankovní rady ČNB přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb, což by se tedy následně mohlo opětovně odrazit i v kurzu české koruny, jež by nadále oslabovala.