zpět

Češi volí novou hlavu státu

27.1.2023

Americká ekonomika vzrostla v uplynulém čtvrtletí více než se čekalo. Dnes začíná druhé kolo prezidentských voleb, výsledek s největší pravděpodobností kurz koruny nijak neovlivní.

Koruna se i během včerejšího dne obchodovala v blízkosti úrovně 23,80 EURCZK, překvapivé tažení naší domácí měny tak zatím nebere konce, ačkoliv většinové tržní vyhlídky vidí korunu v tomto roce na podstatně slabších hladinách. V České republice dnes začínají prezidentské volby, které však vzhledem k omezeným pravomocem prezidenta nejsou pro korunový trh nijak zvlášť významné. Mimo jiné moc příštího prezidenta nad domácí ekonomikou je také omezena tím, že během svého funkčního období bude moci vybrat pouze jednoho člena bankovní rady ČNB. Petr Pavel, favorit volebního klání, již prohlásil, že v případě svého zvolení by v roce 2024 znovu jmenoval Tomáše Holuba, který dlouhodobě představuje zástupce jestřábího křídla rady a netají se také tím, že by byl ještě pro další zvýšení úrokových sazeb, což druhý kandidát na post prezidenta Andrej Babiš několikrát v minulosti kritizoval.

Americkému dolaru včera mírně pomohla příchozí data, americká ekonomika za čtvrtý kvartál minulého roku vzrostla mezikvartálně o 2,9 %, překonala tak tržní konsenzus ve výši 2,6 %. Taktéž objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA vzrostly více než se čekalo, v prosinci meziměsíčně o 5,6 procenta, což představuje nejprudší nárůst od července 2020. Americký dolar se tak na hlavním měnovém páru včera sesunul zpět pod hladinu 1,0900 EURUSD, aktuální kotace se nacházejí v blízkosti 1,0870 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE