zpět

Ceny ve Velké Británii v březnu vzrostly o 7 %

13.4.2022

Spotřebitelská inflace za březen je ve Velké Británii nejvyšší od března 1992. V meziročním vyjádření ceny vzrostly o 7 % a oproti únoru se zdražilo o 1,1 %.

Není velkým překvapením, že na růstu cenové hladiny se nejvíce podílelo zdražení pohonných hmot a celkových nákladů na dopravu, které šly meziročně nahoru o 13,4 %. V pomyslném závěsu byl 10,3% nárůst cen nábytku a služeb pro domácnost, oblečení a obuv zdražily o 9,8 %, ubytovací a restaurační služby zaznamenaly růst cen o 6,9 a potraviny a nealkoholické nápoje o 5,9 %. Spojujícím ukazatelem všech zmiňovaných složek spotřebitelských cen bylo zrychlování růstu cen.

Podobný obrázek vidíme i v dalších zemích a nutno říci, že růst cen ve Velké Británii je stále přibližně poloviční než v ČR, kde za stejný měsíc ceny meziročně vzrostly o 12,7 %.

USA

O něco málo hůře, než ve Velké Británii jsou na tom v USA. Včera dorazila stejná čísla, tedy spotřebitelské ceny za březen. Data ukázala na meziroční růst cen o 8,5 %, což je nejrychlejší tempo zdražování od prosince 1981. 

I v USA jde růst cenové hladiny především na vrub zdražování pohonných hmot, které šly nahoru o 48 % a topného oleje, který zdražil o 70,1 %. I když USA prakticky neodebírají tyto komodity z Ruska i tamní ceny jdou nahoru. Ruská agrese na Ukrajině totiž zvedla cenu ropy a dalších komodit na světovém trhu, takže i ostatní výrobci šli s cenou vzhůru.

Do budoucna máme před sebou mnoho proměnných. Logicky by se dalo předpokládat, že už koncem letošního roku bude postupně vyprchávat vliv nízké srovnávací základny s rokem 2021 a meziroční nárůst cen nebude vykazovat výrazný nárůst. Tomuto předpokladu však stojí v cestě V. Putin, který chystá masivní ofenzivu na východě Ukrajiny a ta může s cenami pohonných hmot výrazně zahýbat. Pokud se navíc Evropa rozhodne ropu a plyn z Ruska neodebírat vůbec, nebo Rusko samo uzavře kohouty, cena těchto dvou komodit poletí raketově nahoru.