zpět

Cena za invazi, může být vysoká

22.2.2022

Ruská vojska nezákonně a proti všem mezinárodním dohodám vtrhla na sousední Ukrajinu. Další flagrantní porušení mezinárodního práva je tu a po Krymu se nenasytná ruská mentalita chce zmocnit nového území. Jaká bude cena?

Zatím se reakce západu smrskává na plamenná prohlášení představitelů jednotlivých zemí a EU. V. Putin se musí bavit, ale co se může stát a co se už děje?

Ruský rubl v posledních týdnech padá velmi rychlým tempem a s první ruskou botou na Ukrajině se propadl na 80,89 rublů za jeden americký dolar. To je úroveň, na které byl naposledy v lednu 2016.

Slabá domácí měna není dobrou zprávou pro běžné Rusy. Inflační tlaky se přidají k těm, které nyní působí všude na světě. Ruská centrální banka nebude mít jinou možnost zvednout sazby, což už ostatně dělá a dělají to prakticky všechny národní banky světa, čímž se bude snažit srazit inflaci. To se bude dařit minimálně, ale udělat se to musí. Běžným Rusům poletí cenovky zboží na pultech obchodů raketově nahoru. Vnější nepřítel je důležitější než vlastní obyvatelstvo.

Levný rubl bude dobrou zprávou pro exportéry, ale sankce západu na sebe nenechají nejspíš dlouho čekat a pravděpodobně budou více plošné a méně selektivní. V sankcích jde o to, aby Rusko co nejvíce bolely. Bude to bolet i země, které sankce zavedou a dá se předpokládat, že se to bude týkat i ČR, ale se stávajícími sankcemi jsme se vypořádali dobře. Představa, že by je pocítilo jen Rusko je lichá, navíc ty nové budou asi tvrdší.

Obě strany, jak Západ, tak Rusko mají v rukávu eso. Západ může v nejdrsnějším případě vypnout Rusku bezhotovostní platby tzv. swift, čímž budou prakticky probíhat jen platby v hotovosti. Toto je ovšem velmi silný kalibr. Rusko zase může využít páku ohledně dodávek plynu a ropy. Jde o to, že přistoupí-li Rusko k tomuto kroku a omezí dodávky do Evropy, nebo tím jen pohrozí, podrazí nohy i sobě. Nerostné suroviny jsou alfou a omegou ruské ekonomiky. Bez exportu těchto surovin toho Rusku moc nezbývá a je na něm příjmově absolutně závislé. Evropa je zase absolutně závislá na těchto dodávkách.

V dalších dnech a hodinách se ukáže akceschopnost EU najít řešení, přijít s ním a velmi rychle ho aplikovat. Pokud se to nestane, V. Putin půjde dál a zabere i další území Ukrajiny, protože uvidí, jak děsivě nekompetentní EU je. V případě, že se to nestane a státy Evropy něco vymyslí dohromady, ať už pod hlavičkou EU nebo ne, bude to pro Rusko novum a představa ztráty takového zákazníka jakým Evropa je si nemůže dovolit.