zpět

Cena paliv zase roste. Zdražování ale nejspíš jen tak neskončí

14.9.2023

Cena pohonných hmot opět roste. Jeden litr Naturalu 95 se momentálně prodává za 39,88 koruny za litr a od počátku srpna zdražil už o 1,96 koruny. Ještě výrazněji roste cena jednoho litru nafty. Za jediný měsíc diesel zdražil asi o pět korun za litr a momentálně se v průměru prodává za 38,32 koruny. V dalších týdnech ale řidiči žádné snižování cen čekat nemohou. Naopak.

Tempo zdražování pohonných hmot v České republice v příštích týdnech ještě zrychlí. Zdá se, že vláda České republiky se ve snižování spotřební daně z nafty uchýlila. Podle aktuálních odhadů se totiž jeden litr nafty už za pár týdnů bude v průměru obchodovat za 40 korun a jeden litr Naturalu 95 dokonce ještě o jednu korunu dráž.

Nejdražší palivo aktuálně mají v Praze, nejlevněji je naopak v Jihočeském či Ústeckém kraji. Cenový rozdíl mezi nimi už převyšuje hranici jedné koruny a šedesáti haléřů.

Predikovanému růstu cen pohonných hmot v České republice přispívá růst cen ropy na světových trzích. Ropa Brent jen v minulém týdnu zdražila o pět procent a její cena se tak poprvé od minulého listopadu dostala přes hranici devadesáti dolarů za jeden barel. Cena ropy reaguje zejména na prodloužení omezení těžby ropy ze strany států, které jsou součástí kartelu OPEC plus.

Saúdská Arábie a Rusko se rozhodly společně snížit těžbu ropy až do letošního prosince. Navíc hrozí, že v tomto přístupu budou oba státy pokračovat i nadále. Výraznějšímu zdražování ropy na trzích sice brání pomalé ekonomické oživení Číny, prodloužení omezení těžby ale cenové stagnaci či poklesu cen ropy dostatečně brání. Trhy přístup Ruska a Saúdské Arábie totiž překvapil, čekaly totiž, že omezení potrvají jen do října. Nejspíš rovněž hrozí, že vyšší cena ropy bude přetrvávat i dál.

Cenu pohonných hmot na českých čerpacích stanicích každopádně ovlivňuje i slábnoucí kurz české koruny vůči americkému dolaru. Během úterního obchodování se kurz dostal až nad hladinu 24,57 EURCZK a ve srovnání s pondělím byl zhruba o jednu desetinu procenta slabší. Česká koruna vůči zahraničním měnám oslabuje už několik dnů v řadě. K euru je momentálně nejslabší od loňského října. Něco podobného každopádně nyní zažívají i další měny v regionu, a to včetně sousedního Polska.

Velkým problémem je, že rostoucí cena paliv se může negativně propsat do cen zboží i služeb. Hrozí, že dosažení inflačního cíle České národní banky (2 %) se i kvůli tomu nepodaří dosáhnout podle původního plánu. Záležet však bude na tom, jak se bude vyvíjet cena paliv v dalších týdnech a měsících.

Inflace během srpna se prozatím dostala na 8,5 procenta. Za posledních několik měsíců se sice už poměrně znatelně snížila, přesto je splnění inflačního cíle ČNB zatím stále v nedohlednu. Právě pohonné hmoty se na výši inflace podepsaly téměř nejvíce. Meziročně totiž jejich cena vzrostla o osm procent, a to i kvůli již zmíněnému snížení spotřební daně na naftu.

Kvůli vyšší inflaci se však nedá očekávat, že by se centrální banky po světě začaly nějak zásadněji odhodlávat ke snižování úrokových sazeb. Pokud ale úrokové míry zůstanou i nadále nadprůměrně vysoké, budou západní ekonomiky hospodářsky nejspíš nadále spíše stagnovat.