zpět

Cena paliv je v Polsku rekordně nízká. Souvisí cenová strategie s říjnovými volbami?

28.9.2023

Ačkoliv cena paliv ve většině evropských států v posledních týdnech roste, úplně jiný trend je nyní pozorovatelný v sousedním Polsku. Tamní státní petrochemický gigant Orlen totiž do praxe aplikuje speciální cenovou politiku, díky které je benzin v Polsku momentálně v přepočtu k dispozici i za 33 korun. V České republice je přitom i o 10 korun dražší, a proto příznivá cena láka do Polska i řadu Čechů.

Orlen má v Polsku momentálně asi 65procentní podíl na velkoobchodním trhu. Orlenu se od počátku září podařilo už patnáctkrát snížit cenu benzinu i nafty. Následně se redukce velkoobchodních cen začala téměř okamžitě propisovat i do konečných spotřebitelských cen. Orlen ale není v Polsku jediný, kdo takový přístup momentálně razí. Řadí se k němu i společnost Aramco Fules, jež se rovněž řadí mezi klíčové dodavatele polských čerpacích stanic.

Je ale patrné, že přístup společností Aramco Fuels nebo Orlen nemá v ekonomické praxi příliš značné opodstatnění. Cena ropy na trzích v poslední době citelně vzrostla a v neprospěch hovoří i aktuální síla polské měna. Vůči americkému dolaru totiž postupně oslabuje.

Data z konce minulého týdne ukázala, že jeden litr benzinu vyšel Poláky na 6,07 zlotého a v případě nafty 6,09 zlotého. To je v přepočtu zhruba 33 korun. V České republice jsou pohonné hmoty pro porovnání mnohem cenově nedostupnější a překračují už i hranici 40 korun za litr. Zároveň se zdá, že cena paliv v České republice bude růst i nadále.

Polští analytici dávají cenovou politiku Orlenu do souvislosti s říjnovými parlamentními volbami. V nich se totiž vládnoucí strana Právo a spravedlnost hodlá ucházet o již třetí funkční období u moci v řadě. Ve prospěch této argumentace hraje mimo jiné i fakt, že ředitel Orlenu Daniel Obajtek je členem vládní strany.

Někteří analytici tvrdí, že změna cen je důsledkem snížení cen v procesu výrobu i přepravy paliva. Petrochemický gigant ale může využívat i své levnější zásoby, které nyní udává na trh. Přesné důvody však nejsou známy, a i Orlen toto téma nepříliš dobře komentuje.

Jelikož nízká cena paliv láká třeba i české občany, začaly polské čerpací stanice na tuto popularitu reagovat. Mnohé totiž postupně zavádějí limity při prodeji pohonných hmot. Není tak neobvyklé, že motoristé mohou jednorázově natankovat i jen 100 litrů nafty či benzinu. Čerpací stanice zejména u hranic s okolními státy totiž často bojují s nálety řidičů s kanystry.

Polští analytici upozorňují, že příznivé ceny na polských benzinových pumpách mohou zůstat až do samotných voleb, tedy zhruba do půlky letošního října. Trh si každopádně může jejich zvýšení vynutit i dřív a vše bude záležet na dalších dnech až týdnech.

Nižší ceny než v Polsku mají možnost řidiči v rámci Evropské unie nyní platit už jen v Bulharsku, v Rumunsku nebo na Maltě. Právě na Maltě ale tamní vláda udržuje příznivé ceny pohonných hmot už zhruba tři roky. Třeba ve Francii vyjde jeden litr Naturalu 95 i na 48 korun. V Rakousku to je pak 43 korun a stejnou taxu musí platit i řidiči na Slovensku.