zpět

Čeká Spojené státy po pěti letech opět uzavření státních úřadů?

25.9.2023

Za méně než týden na Spojené státy dost možná čeká uzavření tamních státních úřadů. Důvodem je stále neschválený státní rozpočet. Je ještě možné tomu zabránit? Kolika federálních zaměstnanců se týká případný nástup na nucenou dovolenou? A proč vlastně nebyl rozpočet dosud schválen?

Pokud nebude do soboty 30. září schválen v USA státní rozpočet, po pěti letech dojde opět k paralýze tamní státní správy. Je sice stále možné do zmíněného dne uzavření federálních úřadů odvrátit, ale není příliš reálné, že by se stihlo schválit všech dvanáct potřebných zákonů týkajících se federálního rozpočtu (tzv. appropriations bills). Ty se týkají např. financování armády, policie, ale také třeba letového provozu či národních parků. Schválení všech dvanácti potřebných zákonů obvykle trvá týdny a především ve Sněmovně reprezentantů k tomu dle všeho není vůle. Pravděpodobnější je varianta schválení rozpočtového provizoria, což je něco, s čím má zkušenost z počátku roku 2022 i Česká republika.

Od roku 1976, kdy se aktuální postup schvalování rozpočtu začal v USA používat, došlo k nechválení rozpočtu již ve dvaceti případech. Nicméně více než polovina z nich nevyústila v hromadný ochod státních zaměstnanců na nucenou dovolenou, protože se během víkendu podařilo nakonec rozpočet schválit a v pondělí státní zaměstnanci normálně pracovali. Poslední hromadný nástup státních zaměstnanců v USA na nucenou dovolenou z důvodu neschváleného rozpočtu se datuje do přelomu let 2018 a 2019. Tehdy trvala paralýza státní správy USA rekordních 35 dní.

Aktuálně má federální vláda USA cca 2 miliony vojenského personálu a další více než dva miliony civilních státních zaměstnanců. Kolika státních zaměstnanců se případná nucená dovolená nyní týká? Na to není úplně jednoduché odpovědět, protože do 30. září je stále ještě možné schválit alespoň část z dvanácti potřebných zákonů, pak by např. pracovníci letového provozu či úředníci daného ministerstva do svého zaměstnání standardně dorazili. Každé dotčené ministerstvo, resp. úřad má pro tento případ připravené postupy. Odchod na nucenou dovolenou by se netýkal mimo jiné celníků, pracovníků zastupitelských úřadů, daňových úřadů nebo třeba pracovníků poštovní služby USA (USPS). V případě, že by nebyl do konce září schválen ani jeden z dvanácti potřebných zákonů, se odhady o počtu federálních zaměstnanců nucených nastoupit neplacenou dovolenou pohybují okolo 3,5 milionu.

Pokud někdo uvažuje o tom, že uzavření státních úřadů může ušetřit nějaké finanční prostředky státnímu rozpočtu, mýlí se. Jednak po změně legislativy ze začátku roku 2019 mají dotčení státní zaměstnanci nárok na zpětné vyplacení svých ušlých mezd z důvodu neschváleného rozpočtu a navíc také dodavatelé služeb federálním úřadům, v případě nejistoty ohledně schválení rozpočtu, toto riziko kalkulují do svých nabídek a zvyšují tak cenu svých služeb. Dle odhadů každý týden uzavření státních úřadů způsobí pokles amerického HDP o 0,15 %. Větší část se sice po schválení rozpočtu a opětovném otevření úřadů „vrátí“, ale ne v plné výši. Dle odhadů se poslední výše uvedený případ z let 2018-2019 negativně promítl do amerického HDP ztrátou 11 mld. USD z čehož se celé 3 mld. nikdy „nevrátily“.

A proč vlastně tentokrát hrozí uzavření úřadů? Nejde totiž čistě jen o spor mezi Senátem, který je ovládán demokraty, a Sněmovnou reprezentantů, kde mají naopak většinu republikáni. Větší část republikánské strany, reprezentované např. předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym, o dohodu stojí. Tím hlavním problémem je přístup radikálního křídla republikánské strany především v dolní komoře tzn. Sněmovně reprezentantů. Představitelé tohoto křídla např. žádají tak velké „osekání“ rozpočtu a úspory, které nejen demokraté, ale i část republikánů označuje za nereálné. Stejně tak jejich žádost o zásadní omezení nebo dokonce ukončení vojenské pomoci Ukrajině naráží odpor senátorů senátoři napříč oběma stranami, kteří se shodují, že je potřeba v pomoci bránící se zemi pokračovat.

Poslední zářijový týden se tak zřejmě nejen v amerických médiích ponese ve znamení novinek týkajících se amerického rozpočtu a následků, které jeho neschválení přinese.